Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları

10. Sınıf Biyoloji Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 191

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 191 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 191

3.3. DOĞAL KAYNAKLAR VE BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİN KORUNMASI

Doğal kaynaklar, canlı ve cansız bileşenlerden oluşan bir bütündür. Canlı bileşenler ise bitki örtüsü, hayvanlar, mantarlar, protistler ve mikroorganizmalardan oluşur. Biyolojik çeşitlilik, ekosistemlerde var olan canlı türlerinin çeşitliliğini ve toplam sayısını ifade eder. Biyolojik çeşitliliği oluşturan canlı türlerinden herhangi birinde meydana gelen değişiklik, diğer canlıları ve cansız çevreyi de etkileyecektir.

2001 yılında yayımlanan Biyolojik Çeşitliliğinin Korunması Ulusal Raporuna göre biyolojik çeşitlilik; ekosistemlerde insanların refahı için gerekli olan yaşam destek sürecini sürdürebilme yeteneği ve sağlıklı bir çevrenin göstergesi olarak tanımlanmıştır. İnsanların her zaman temiz havaya, içme suyuna, doğal besin kaynaklarına, ilaçlara, barınma yerlerine ihtiyaçları olacaktır. Dolayısıyla canlılar için biyolojik çeşitlilik, temel ihtiyaçların karşılandığı doğal kaynaklardır.

3.3.1. DOĞAL KAYNAKLARIN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ

Canlıların ve doğal kaynakların dünyada devamlılığının sağlanmasına sürdürülebilirlik denir. İnsanlar için biyolojik çeşitliliğin sürdürülebilir kullanımı, bir yandan bugünkü nesillerin ihtiyaçlarını eşit olarak karşılayabilmeyi bir yandan da gelecek nesillerin haklarını koruma altına almayı kapsamalıdır.

Cansız doğal kaynaklar, canlıların yaşamsal faaliyetlerini sürdürmelerinde mutlaka gerekli olan çevresel etmenlerdir. Bir ekosistemde bu kaynaklar azalır ya da bozulursa ekosistemde bulunan tüm canlılar bu durumdan olumsuz etkilenir.

İnsanlar cansız doğal kaynaklardan yararlanarak ekonomik getiriler elde etme yollarını bulmuşlardır. Dolayısıyla biyosferde bulunan eko- sistemler insanların etkisiyle değişikliğe uğramaktadır. Cansız doğal kaynakların aşırı tüketimi ve çeşitli sebeplerle bozulması, ekosistemde yenilenme mekanizmasını da engellemektedir. İnsanların doğaya müdahaleleri habitatları yok edebilmekte ve bunun sonucu olarak da türler yok olabilmektedir. Örneğin maden çıkarma faaliyetleri sırasında ve sonrasında arazinin orijinal morfolojisi değişmekte; yer altı ve yer üstü su dengesi bozulmakta; bitki örtüsü zarar görmekte; toprak erozyonu, hava ve su kirliliği meydana gelebilmektedir.

Doğal kaynakların canlı etmenleri de bir zincirin halkaları gibi birbirlerine bağlıdır. Zincirin halkalarından birinin yok olması ya da kopması tüm canlıları etkiler. İnsanlar da doğal canlı etmenlerdendir ve zincirin halkalarından birini oluştururlar. Oluşabilecek kötü sonuçlar insanları da olumsuz etkileyecektir.

BİLGİ KUTUSU

Biyolojik çeşitlilik ve tamamlayıcı unsuru olan genetik kaynaklar konusu ilk kez 1992 yılında Rio Konferansı’nda gündeme gelmiştir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 191 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!