Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları

10. Sınıf Biyoloji Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 32

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 32 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 32

G2 kontrol noktasında DNA eşlenmesinin doğru yapılıp yapılmadığı kontrol edilir. DNA eşlenirken hata veya hasar oluşmuş ise “Dur.” sinyali verilir. DNA eşlenmesinde hata yoksa “Devam et.” sinyali verilir.

M kontrol noktasında kromozomların iğ ipliklerine bağlanıp bağlanmadığı kontrol edilir. Kinetokorlar iğ ipliğine bağlanmazsa anafaz başlamaz. İğ ipliklerinin kromozomlara bağlanmasında hata yoksa “Devam et.’’ sinyali verilir. Bu kontrol, yavru hücrelere eşit sayıda kromozom aktarılmasını sağlar. Hücre bölünmesi için gerekli koşullar hazır değilse döngü devam etmez. Bölünmenin gerçekleşebilmesi için ortamda yeteri kadar besin ve büyüme faktörü bulunmalıdır. Büyüme faktörü, vücut hücreleri tarafından salınır ve diğer hücrelerin bölünmesinde etkilidir. Ortamda büyüme faktörleri olmasa da bazen hücreler “Dur.” sinyaline cevap vermez ve bölünmeye devam eder. Bu durumda hücre döngüsü kontrolden çıkar. Büyüme faktöründen başka hücre döngüsünü kontrol eden genlerde herhangi bir nedenle meydana gelecek mutasyonlar da hücre döngüsünün bozulmasına neden olur. Hücre döngüsü bozulursa kanser ortaya çıkabilir.

Kontrolsüz Hücre Bölünmeleri ve Kanser

Kanser, bir organ veya dokudaki hücrelerin kontrolsüz olarak bölünüp çoğalmasıdır. Kanserli hücreler, DNA’daki hasardan dolayı oluşur. DNA, kendisinde oluşan hataları onarabilecek genlere sahiptir. Hücrenin normal yaşam döngüsü sırasında DNA’da hasar oluşursa hücre bunu ya onarır ya da ölür. Kanser hücrelerinde; hasarlı DNA onarılamaz, hücre döngüsünün kontrolü bozulur ve hücreler sinyallere cevap veremez. Laboratuvar ortamına alınan bir memeli hücresinin kültüründe hücrelerin tümü 20-50 kez bölünebilir. Aynı kültüre alınan kanser hücreleri ise kültüre besin sağlandığında sürekli bölünebilir.

ARAŞTIRINIZ

Rahim ağzı kanseri ile kolon kanserinin teşhisi, tedavisi ve onlardan korunma yolları nelerdir?

  • Cevap:

Rahim ağzı kanseri ile kolon kanserinin teşhisi, tedavisi ve korunma yolları:

Rahim Ağzı Kanseri:

  • Teşhis: PAP smear testi ile erken teşhis mümkündür.
  • Tedavi: Cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi kullanılır.
  • Korunma: HPV aşısı ve düzenli PAP smear taramaları korunmada etkilidir.

Kolon Kanseri:

  • Teşhis: Kolonoskopi ile erken teşhis edilebilir.
  • Tedavi: Cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi seçenekleri vardır.
  • Korunma: Düzenli kolonoskopi taraması ve lifli beslenme riski azaltabilir.

10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 32 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!