Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları

10. Sınıf Biyoloji Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 84

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 84 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 84

BİLİYOR MUSUNUZ?

Aletlerin Özellikleri

1. Aynı genin farklı biçimleridir.
2. Diploit bir canlı (2n) bir karakter için iki alel taşır.
3. Biri anneden biri babadan gelir.
4. Homolog kromozomların karşılıklı lokuslarında bulunur.
5. Biri baskın biri çekinik, ikisi de çekinik, ikisi de baskın olabilir.

Diploit canlılarda bir karaktere etki eden alellerin aynı olmasına homozigot (saf ya da arı), alellerin farklı olmasına heterozigot (melez ya da hibrit) denir. Hem homozigot hem de heterozigotken etkisini fenotipte gösteren alellere baskın (dominant) alel denir. Baskın alel, büyük harfle gösterilir. Örneğin sarı tohum rengi aleli “S” ile gösterilir. Etkisini sadece homozigotken gösteren alellere ise çekinik (resesif) alel denir. Baskın geni ifade eden harfin küçüğü ile gösterilir. Örneğin yeşil tohum rengi aleli “s” ile gösterilir.

Canlının sahip olduğu genlerin tümüne genotip denir. Genotipte bir karakteri belirleyen alellerin homozigot ya da heterozigot olma durumu belirtilir. Sadece genotip etkisiyle veya genotip ve çevrenin etkisiyle ortaya çıkan gözlenebilir ve ölçülebilir karakter ya da ayırıcı özelliklere fenotip denir. Özellik bir tohumun rengi ya da insandaki saç şekli gibi gözle görülebilir. Bunun yanında kan şeker düzeyinin tespiti, biyopsi parçalarında enzim aranması ya da kan gruplarında olduğu gibi gözle görülmeyen fenotipik özelliklerin belirlenmesinde özel testler gerekebilir. Çevreyle etkileşerek ortaya çıkan gen ürünleri de fenotip olarak ifade edilir. İki farklı birey aynı fenotipte oldukları hâlde farklı genotip- lere sahip olabilir. Örneğin homozigot (saf) sarı tohumlu bezelye ile heterozigot (melez) sarı tohumlu bezelye aynı fenotipe sahiptir.

Bir karakterle ilgili iki baskın alel varsa (SS gibi) homozigot baskın, tek baskın alel varsa (Ss gibi) heterozigot baskın genotipindedir. Kural olarak aynı karakter için kullanılan harflerden büyük olan önce, küçük olan sonra yazılır. Baskın bir özelliğin ortaya çıkması için tek bir baskın alel yeterli olurken çekinik bir özelliğin fenotipte ortaya çıkması için iki çekinik alelin bir araya gelmesi (ss gibi) gerekir (Görsel 2.4). Bu da homozigot çekinik olarak adlandırılır.

Mendel, genetik çalışmalara deneysel ve nicel bir yaklaşım getirmiştir. Mendel kalıtımı, temel olasılık kurallarına uymaktadır. Mendel çalışmalarında ebeveynlerin özelliklerini içeren genlerin yavrulara geçişini, olasılık ilkeleriyle açıklamıştır.

Olasılık İlkeleri ve Uygulamaları

Olasılık, her zaman gerçekleşmeyen ancak gerçekleşmesi beklenen olaylardır. Şansa bağlı olayın bir defa denenmesinden elde edilen sonuçlar, aynı olayın daha sonraki deneme sonuçlarını etkilemez. Çünkü bağımsız olayların sonuçları da bağımsızdır. Örneğin havaya atılan metal bir paranın yazı gelme olasılığı 1/2, tura gelme olasılığı da 1/2’dir. Sekiz kez havaya atılan metal paranın her seferinde yazı gelmesi dokuzuncu atışın sonucunu etkilemez. Dokuzuncu atışta yine tura gelme olasılığı 1/2, yazı gelme olasılığı da 1/2’dir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 84 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!