Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Bilim ve Kültür Yayınları

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları Sayfa 111

“10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 111 Bilim ve Kültür Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları Sayfa 111

giderebilmek için ideal bir düzen arayışına girerler. Bu bağlamda devlet yapısı incelenmiş ve istenilen düzenin ne olduğu, nasıl gerçekleşeceği üzerine görüşler ileri sürülmüştür. Ancak ideal bir düzenin ne olduğu sorulmadan önce ideal bir düzenin olup olmayacağı sorgulanmıştır. Bu soruya, olabileceği ve olamayacağı şeklinde yanıtlar verilmiştir.

İdeal Düzenin Olamayacağını Düşünenler: Bu düşünceyi savunanları genel olarak üç başlık altında dile getirmek mümkündür.

a. Sofistler: Sofistler, Antik Yunan felsefesi içerisinde görüşlerini ortaya koymuş düşünürlerdir. Bunlar genelgeçer olan bir yapı olmadığını düşünürler. Dolayısıyla ideal bir yapının da olamayacağını savunurlar. Bu ekolün önemli düşünürleri Protagoras ve Gorgias’tır. Evrensel bir ilkeden, bilgiden, ahlaktan bahsedilemeyeceğini düşünürler. Bunların düşünce sistematiğinde, ideal diye bir kavramdan, olgudan, gerçeklikten bahsedilemez. Dolayısıyla ideal bir devlet düzeninin olamayacağını savunurlar.

b. Anarşizm: Anarşizme göre kötülüklerin meydana gelme sebebi, insanın siyasi olarak baskı altına alınması ve üzerinde sürekli bir siyasi kontrolün olmasıdır. İnsanların kendi özlerini özgürce ortaya koyabilmeleri ve siyasi otoritenin yarattığı eşitsizlik durumundan kurtulabilmeleri için devlet de dâhil olmak üzere her türlü otoritenin ortadan kaldırılması gereklidir. Siyasi kurumlar adaletsizliğe yoi açmaktadırlar. Yöneticilerin ve yönetilenlerin olduğu siyasi sistem onlara göre olmamalıdır.

c. Nihilizm: Nihilizm siyasi, ahlaki, toplumsal bütün değerleri reddeder. Reddediş üzerine kurulu bu düşünce sistematiğinde ideal bir düzenin olamayacağı kabul edilir. Onlara göre her türlü otorite, insanın özgürlüğünü engellemeye çalışır. Nihilizme göre insanın kendi özgürlüğünü gerçekleştirmesi için bu tür engellerden kurtulması gerekir. İnsan kendi özgürlüğünü elde edebilir. Bunun için insanın özgürlüğünü elde etmesinde büyük bir engel olan devletin olmaması ve hatta ortadan kaldırılması gereklidir.

İdeal Düzenin Olabileceğini Düşünenler: İdeal bir düzenden bahsedenler genellikle bu görüşlerini bir devlet anlayışı ile destekleyerek ortaya koyarlar. İdeal bir düzenin sağlanması için ideal olarak kabul edilen sisteme göre oluşturulmuş ve işleyen bir devlet olması şarttır. İdeal düzenin olacağını savunanlar, idealin ne olduğunu kendilerine göre belirlemişlerdir. Her düşünür veya düşünce sistemi, kendine göre ilkeler ortaya koymuştur. Bu ilkeler genel olarak özgürlük, eşitlik ve adalettir.

a. Özgürlüğü Savunan Yaklaşım: Bu yaklaşımı benimseyenler “liberalizm” başlığı altında değerlendirilirler. Liberalizm XVII. yüzyıl sonlarına doğru kendisini göstermeye başlamış, bireyin özgürlüğü düşüncesini temel sav olarak alan fikir akımıdır. Liberalizm siyasi, iktisadi ve dinî alanlara bireysel özgürlüğün hâkim olmasını savunur. Bu yaklaşım, özgürlüğe engel olacak bütün baskılardan, zorlamalardan kurtulmak gerektiğini söyler.

Adam Smith (Edim Simit), ekonomik liberalizmin temellerini atan düşünürdür. İktisadi yapı içinde bireyi ön plana çıkaran bu yaklaşımın benimsediği temel ilke “Bırakınız geçsinler, bırakınız yapsınlar.”dır. İktisadi liberalizmde bireyin teşebbüslerine müdahale edilmemesi gerektiği anlayışı benimsenir.

Serbest ticaret ve rekabetin temel değerler olduğu iktisadi liberalizmde, bireyler kendi çıkar ve kazançları için mücadele ettikçe toplum gelişecek, zenginleşecektir. Çünkü bireyler de zenginleşeceklerdir. İktisadi liberalizm, devletçi ekonomik anlayışın karşısında yer alır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 111 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!