Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Tuna Yayınları

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 19

“10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 19 Tuna Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 19

Uygulayalım

Aşağıdaki metni okuyarak verilen soruları cevaplayınız.

YUNAN FELSEFESİNİN KÜLTÜREL AÇIDAN ÖNE ÇIKMA NEDENLERİ

(…) Bir zamanlar dünyanın hemen her yanına yayılmış zengin felsefe okulları ve karmaşık ar- gümantasyon tekniklerinin varlığından söz etmekten bizi alıkoyan yegâne şey, ön yargılarımız ve bilgisizliğimizdir. Gerçekten de eski zamanlarda pek çok toplumun bilgiyi bir kuşaktan diğerine aktarmada yazı dışında başkaca etkin teknikleri kullanan sözlü kültürleri vardı. (…) Sözlü kültürde toplumların yaşlı kuşakları bilgeliklerini genç kuşaklara şiir ve şarkılarla aktarıyorlardı. Fakat bu kültürler yok olup gittiği zaman onların düşünceleri de aynen uygarlıkları gibi bizim için erişilir olmaktan çıktı. Kültürün yazılı olmadığı bu dönemde, Antik Yunan bile felsefi bir düzeye yükselmeden yani filozoflar düşüncelerini kâğıda dökmeden önce bütünüyle sözlü bir kültürdü. (…) Yunan felsefesinin öne çıkması, Atina’nın en nihayetinde dünyanın felsefe merkezi hâline gelmesinin en önemli nedeni, bu felsefenin teknik anlamda sergilemiş olduğu üstünlükten, diğer kültürlerden hiçbir şey almadan kendi başına yaratmış olduğu farklılık ve gelişmişlikten ziyade Atinalıların özellikle de Platon’un felsefi düşünceleri yazıya dökme kararlılığı olmuştur.

Ahmet CEVİZCİ Felsefe Tarihi (Düzenlenmiştir.)

1. Felsefi düşüncenin yaygınlaşmasında sözlü anlatım mı yoksa yazılı anlatım mı daha etkilidir? Kısaca açıklayınız.

  • Cevap: Felsefi düşüncenin yaygınlaşmasında yazılı anlatım daha etkilidir. Sözlü anlatımın yazılı anlatıma göre önü kısıtlamaları vardır, çünkü sözlü anlatım zaman içinde değişebilir, unutulabilir veya yanlış anlaşılabilir. Öte yandan yazılı anlatım, düşüncelerin daha kalıcı bir şekilde korunmasını sağlar ve daha kolay bir şekilde başka yerlerde paylaşılabilir.

2. Antik Yunan’da Atina’nın felsefe merkezi olmasının sebeplerini açıklayınız.

  • Cevap: Antik Yunan’da Atina’nın felsefe merkezi olmasının sebeplerinden biri, Atinalıların felsefi düşüncelerini yazıya dökme kararlılığıdır. Bu sayede düşüncelerin daha kalıcı bir şekilde korunmuş ve daha kolay bir şekilde paylaşılmış olması, Atina’yı diğer yerlerden öne çıkarmıştır. Diğer sebepler arasında, Atina’nın zengin bir liman kenti olması ve ticari ilişkilerde bilgi ve tekniklerin değiştirilmesi de sayılabilir. Bu etkenler, Atina’da yeni düşüncelerin doğuşuna ve yeniliklere açık bir ortam yaratmıştır.

Tartışalım

Aşağıda verilen şiiri dikkatlice okuyunuz. Felsefenin doğuşunda etkili olan toplumsal ve ekonomik sebepleri tartışınız.

DEFNE ORMANI

Köle sahipleri ekmek kaygusu çekmedikleri
İçin felsefe yapıyorlardı, çünkü
Ekmeklerini köleler veriyordu onlara;
Köleler ekmek kaygusu çekmedikleri için
Felsefe yapmıyorlardı, çünkü ekmeklerini
Köle sahipleri veriyordu onlara.
Ve yıkıldı gitti Likya.
Köleler felsefe kaygusu çekmedikleri
İçin ekmek yapıyorlardı, çünkü
Felsefelerini köle sahipleri veriyordu onlara;
Felsefe sahipleri köle kaygusu çekmedikleri
İçin ekmek yapmıyorlardı, çünkü kölelerini

Felsefe veriyordu onlara.
Ve yıkıldı gitti Likya.
Felsefenin ekmeği yoktu, ekmeğin
Felsefesi. Ve sahipsiz felsefenin
Ekmeğini, sahipsiz ekmeğin felsefesi yedi.
Ekmeğin sahipsiz felsefesini
Felsefenin sahipsiz ekmeği.
Ve yıkıldı gitti Likya.
Hâlâ yeşil bir defne ormanı altında.

Melih Cevdet ANDAY Göçebe Denizin Üstünde

  • Cevap:

Felsefenin doğuşunda etkili olan toplumsal sebepler arasında, köle sahiplerinin ekmek kaygısı çekmemesi ve kölelerin de ekmek kaygısı çekmemesi sayılabilir. Köle sahipleri, ekmeklerini kölelerden temin ettiği için ekmek kaygısı çekmemiş ve bu sayede felsefe yapma fırsatı bulmuşlardır. Köleler ise ekmeklerini köle sahiplerinden temin ettikleri için ekmek kaygısı çekmemiş ve felsefe yapma fırsatı bulamamışlardır. Bu durum, toplumdaki sınıf ayrımının felsefenin doğuşuna etkisi olmuştur.

Ayrıca felsefenin doğuşunda etkili olan ekonomik sebepler de söz konusudur. Örneğin, felsefenin ekmeği olmaması ve ekmeğin felsefesi olmaması gibi ifadeler, ekonominin felsefenin doğuşuna etkisinin vurgulanmasını amaçlamaktadır. Bu durumda, felsefenin doğuşunu etkileyen ekonomik sebepler arasında, felsefenin bir ürün olarak satılıp satılamaması, ekmeğin ve felsefenin birbirlerine olan bağımlılığı gibi konular sayılabilir.

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Yayınları Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 19 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!