Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Tuna Yayınları

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 79

“10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 79 Tuna Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 79

3.2.1.4. Bilginin Güvenilirliği ve Değeri

Aşağıdaki metni okuyup soruları cevaplayınız.

SAVUR’DAN NOBEL’E… PROF. DR. AZİZ SANCAR KİMDİR?

Prof. Dr. Aziz Sancar 1946’da Mardin Savur’da sekiz kardeşin yedincisi olarak dünyaya geldi. “Annemin ve babamın okuması yazması yoktu.” diye konuşan Sancar “Ancak eğitimin önemini biliyorlardı ve çocuklarının tümünün eğitim alması için ellerinden geleni yaptılar.” diyor. 1963 yılında girdiği İstanbul Tıp Fakültesini 1971 yılında bitirdi. Okuldayken temel bilimler hocalarının bilimsel buluşlar karşısındaki heyecanını şöyle dile getiriyor: “Kaynaklarımızın yetersizliğini gayret ve heyecanımız ile kapatıyorduk.” 6 yıllık tıp eğitiminin ikinci yılında aldığı biyokimya dersinden etkilenen Sancar, biyokimya araştırmacısı olmaya karar verdi. Biyokimya dalında lisansüstü çalışmalar yapma isteğini biyokimya hocasına açtığı zaman hocası, en azından bir süre için doktorluk yapmasını tavsiye etti. “Tıbbiyeden mezun olan herkesin temel bilimlerle ilgilenmeden önce birkaç yıl doktorluk yapmasında büyük fayda görüyorum.” diyen Sancar, hocasının tavsiyesine uyup doğduğu yer olan Savur’a yakın bir bölgede kendisi için çok yararlı olduğuna inandığı iki yıllık bir doktorluk deneyimi geçirdi.

1997 yılından bugüne Amerika Birleşik Devletleri North Carolina (Nort Karolayna)-Chapel Hill’de (Şapel Hil) North Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümünde görev yapan Prof. Sancar’ın 415 bilimsel makalesi var ve bu makaleler çok sayıda atıflar aldı (31.330). Başarılı bilim insanları h- endeksine göre değerlendirmede h- 99 gibi yüksek bir nota ulaştı.

Sancar, bilimde başarıya ulaşmak için çok çalışmanın, kararlılığın ve azmin ne denli önemli olduğunun canlı kanıtıdır. Aldığı ödüller arasında Ulusal Bilim Vakfının Başkanlık Genç Araştırmacılar Ödülü (1984), Amerikan Fotobiyoloji Birliğinin en büyük ödülü (1990) ve Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) (1995) Ödülü sayılabilir. Sancar ayrıca ABD Ulusal Bilimler Akademisinin ilk Türk Amerikan üyesidir.

Sancar 2008 yılında bilimsel nitelikleri ve insan sağlığına yapmış olduğu üst düzey katkıları nedeniyle Vehbi Koç Ödülü’nü kazandı. Sancar, DNA’nın onarılması ile ilgili yaptığı çalışmalardan dolayı Amerikalı Paul Modrich (Pol Madriç) ve İsveçli Tomas Lindahl (Tomas Lindol) ile birlikte 2015 Nobel Kimya Ödülü’ne layık görüldü.

(Düzenlenmiştir.)

Sorular

1. İnsanın bilgi sahibi olması yaşamını nasıl etkiler?

  • Cevap: İnsanın bilgi sahibi olması, onun yaşamını etkileyen birçok faktörden biridir. Örneğin, bilgi sahibi olmak, bir kişinin daha iyi karar verme yeteneğine sahip olmasını sağlayabilir, onu daha iyi bir iş bulmaya ve üstün bir şekilde yapmaya yardımcı olabilir, daha iyi bir eğitim almasına ve daha fazla eğitim almaya istekli olmasına neden olabilir.

2. Yalnızca bilgi sahibi olmak mutluluk sağlar mı?

  • Cevap: Yalnızca bilgi sahibi olmak mutluluk sağlamaz. Mutluluk, insanların hayatlarında daha geniş bir anlamda değerlerine ve hedeflerine ulaşmak için çalıştıkları bir durumdur. Bu nedenle, bilgi sahibi olmak yalnızca bir insanın mutluluğuna yönelik bir öğedir ve diğer etkenlerin de dikkate alınması gerekir.

3. Bir yurttaşımızın Nobel Bilim Ödülü alması ile ilgili neler düşünüyorsunuz?

  • Cevap: Bir yurttaşımızın Nobel Bilim Ödülü alması, ülkemizin bilim alanında başarılı olduğunu gösterir ve bu başarı, ülkemizin geleceğine yönelik olarak önemli bir potansiyele sahip olduğunu gösterir. Bu aynı zamanda, bu yurttaşımızın emeğinin ve başarısının takdir edilmesini de gösterir.

4. Bilgiyi değerli ve güvenilir kılan özellikler nelerdir?

  • Cevap: Bilgiyi değerli ve güvenilir kılan özellikler, bilginin doğruluğu, tutarlılığı, geçerliliği ve tarafsız olmasıdır. Bu özellikler, bir bilginin değerli ve güvenilir olduğunu gösterir ve bu bilgiye güvenilerek kullanılmasına yardımcı olur.

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Yayınları Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 79 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
6
clap
1
love
0
happy
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!