Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 107

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 107 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 107

Yunus Emre’nin düşünce iklimini Allah aşkı, tevhit düşüncesi, ahlak ve gelenek gibi önemli kavramlar oluşturur. Onun şiirleri sade ve derindir. İdealize ettiği örnek insan, insanıkâmildir. Ahlakı, insani olmayan davranışları terk edip ilahi yaratılışa yönelmek olarak görür. Zararlı davranışların faydalı davranışlara dönüştürülmesini insanıkâmil olmanın esası olarak algılar. İnsan sevgisini, tamamıyla İslam’ın esaslarına dayandırmaktadır. Tasavvuf anlayışını; İslami, insani ve ahlaki değerler üzerine bina etmiştir. O, aslını ve Allah’ı ararken ilahi değerlere sadık olduğu gibi toplumdan da kopmamıştır.

Yunus Emre eserlerinde, derin ve ince düşünceleri sade bir dille anlatmıştır. Şiirleri kendine has millî ve İslami bir yapı sergilemektedir. İnsandaki özü bilip değişmeyeni yakalayarak bunu da insanlara anlatmaktadır. Sanatı ilahi bir ilhama ve ahenge bağlıdır. Servet tutkusunun insanı, ilahi düşüncelerden yoksun bırakacağını vurgulamıştır. Yoksul kişilerin gözetlenmesine önem vermiştir.

İnsan için önemli unsurun kendi öz değerleri olduğunu ve Allah’ı sevdikçe insanın olgunlaşacağını belirtmiştir. Sosyal adaleti sağlamak için mal dağıtmanın, insanı Allah katında daha değerli kılacağını anlatmak istemiştir. Ayrım gözetmeksizin insanlara aynı gözle bakmanın gerekliliği üzerinde durmuştur. Renk, ırk, dil, zengin ve yoksul ayrımı yapmaksızın insanlara sevgi kucağını açmıştır. İnsanın, kendi bilincinin farkında olan onurlu bir varlık olduğunu vurgulamıştır. Özellikle kin gütmek, başkalarına yüksekten bakmak, bencil olmak gibi kötü hâllerin insanı küçülttüğüne inanmıştır.

Hacı Bektâş-ı Velî
Malım, mülküm, servetim Hepsi evde kaldı.
Eşim, dostum, akrabam Geçtiğim yolda kaldı.
Dostlarımdan birisi, Benden hiç ayrılmadı. Allah için yaptığım İyilikler bende kaldı.

Bektaşilik tarikatının piri olarak görülen Hacı Bektâş-ı Velî (Görsel 4.6) kaynaklarda “Hünkâr” lakabıyla da tanınmaktadır. Baba tarafından soyu Hz. Ali’ye dayanan Hacı Bektâş-ı Velî, “Horasan Erenleri” diye bilinen sûfîlerden olup Horasan Melami ekolündendir.

XIII. yüzyılda Moğol İstilası sebebiyle derviş göçleri arasında, Haydari dervişlerinden biri olarak aşiretiyle Anadolu’ya gelmiştir. Sivas, Kırşehir, Kayseri ve Orta Anadolu’nun bazı yörelerinde Bektaşilik anlayışını yaymıştır. Hacı Bektâş-ı Velî, tasavvuf görüşlerini yaymaya çalışmış, hayatının büyük bir kısmını Sulucakarahöyük’te (Hacıbektaş) geçirmiş ve ömrünü burada tamamlamıştır.

Hacı Bektâş-ı Velî, Makâlât adlı eserinde dört kapı ve kırk makamdan bahseder. Eserindeki bu bölümlerde 135 ayetin Türkçe anlamı açıklamıştır. Dört kapı, sırasıyla şeriat, tarikat, marifet ve hakikattir. Sohbetler yaparak mümin kardeşlerine öğütler vermiştir. İnsan sevgisini yayan Hacı Bektâş-ı Velî din ve vatan sevgisi üzerinde de durmuş, Allah ve yurt savunması için fedakârlık yapılmasını istemiştir. Şehitliğin manevi derecesini hadislere uygun olarak övmüştür.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 107 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!