Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 109

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 109 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 109

Sohbet onun tasavvuf anlayışında öğretim aracı olmuştur. Anadolu insanını, yetiştirdiği önemli şahsiyetlerle dinî, ahlaki, iktisadi hatta siyasi açıdan geniş ölçüde etkilemiştir. Yetiştirdiği önemli şahsiyetler arasında Fatih’in hocası Akşemseddin de bulunmaktadır. İyi derecede Arapça ve Farsça bilmesine rağmen Türkçeye rağbet etmesi ve şiirlerini Türkçe söylemesi, Anadolu insanı ile sıcak bir bağ kurmasına ve Anadolu’da millî birliğin oluşmasına zemin hazırlamıştır. Davranışları, yaşadığı sade hayatı ve mütevazı hâliyle etrafındakileri çok etkilemiştir.

Hacı Bayrâm-ı Velî, müritlerine el emeği ile geçinmeyi, alın teriyle rızık temininin erdemli yol olduğunu aşılamıştır. İşsiz olanları ve uğraşı olmayanları tarikata almamıştır. Yaşlı ve iş göremezleri himaye etmiş, müritlerini maddi ve manevi sahada yetiştirmeye gayret etmiştir. “Sanatınla meşgul ol, çalış, ye, yedir; geçimini sağla, kimseye avuç açma.” demiştir. Göçebelere de tarım ile uğraşmalarını tavsiye etmiştir. Dünyayı dışlamak yerine onu imara ve ıslaha çalışmıştır. Bayramîlik tarikatı kırsal kesimde yaşayanlara da hitap etmiş, bunu da “imece’’ hâliyle yaşatmıştır. Ürünün ortaklaşa kaldırılması geleneğini başlatıp kendisi de bizzat bu uygulamaya katılmıştır.

Hacı Bayrâm-ı Velî’nin özelliklerinden biri de sosyal yardımlaşmayı teşvik etmesiydi. Ankara Ulus civarında bir tepe üzerinde Roma İmparatoru Augustus adına inşa edilen Augustus (Ogüst) Tapınağı’nın bitişiğinde zaviyesini kuran Hacı Bayrâm-ı Velî’nin bu tutumu, engin dinî müsamahasının göstergesiydi

Anadolu’daki tasavvuf önderlerinin dönemin siyasi, sosyal ve ekonomik sorunlarına sundukları çözüm yolları hakkında hangi çıkarımlar yapılabilir? Yazınız.

  • Cevap: Anadolu’daki tasavvuf önderleri, dönemin siyasi, sosyal ve ekonomik sorunlarına karşı insanlara ahlaki değerleri benimsemelerini ve yardımlaşmayı teşvik etmişlerdir. Bu sayede toplumun düzelmesini hedeflemişlerdir.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 109 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!