Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 113

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 113 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 113

matematikte zamanın ünlülerinden olmuştur. Uzun yıllar Osmanlı medreselerinde çalışarak yüzlerce öğrenci yetiştirmiştir.

Akşemseddin’in Mâddetü’l-Hayât ve Kitabü’t-Tıp adlı eserleri tıp üzerinedir. Tıp ilminde kendini yetiştiren Akşemseddin, bulaşıcı hastalıklar üzerinde çalışmıştır. Mikroorganizmalardan bahseden ilk kişi olup mikrobiyolojinin babası sayılmaktadır. Akşemseddin, Louis Pasteur’ün (Luiz Pastör) yaklaşık 400 yıl sonra deneyle keşfettiği mikrobu, Mâddetü’l-Hayât adlı eserinde yıllar öncesinde şu şekilde dile getirmiştir: “Hastalıkların insanlarda teker teker ortaya çıktığını sanmak hatadır. Hastalık, insandan insana bulaşmak suretiyle geçer. Bu bulaşma, gözle görülmeyecek kadar küçük canlı tohumlar vasıtasıyla olur.” Nitekim Pasteur de mikrobu kendi dilinde “tohum” olarak adlandırmıştır. Akşemseddin yine o yıllarda “seretan” adıyla bilinen kanseri teşhis etmiştir. Karantinanın mantığından bahsetmiş, ishal mikrobunu ve tedavi yöntemlerini bulmuştur.

Mâddetü ’l-Hayât, Akşemseddin’in Türkçe olarak tıp ilmine dair kaleme aldığı Risâletü’n-fi’t-Tıb olarak da bilinen eseridir. Bu eserinde, mikrobun kalıtımını ve bulaşmasını da ele almıştır.

Akşemseddin’in (Görsel 4.12) tıp ilmine dair yazdığı eseri olan Mâddetü ’l- Hayât, tıp kitabı olduğu kadar eczacılık kitabı özelliği de taşımaktadır. Mâddetü ’l-Hayât ’taki ifadelerden eserin hem ruhsal hem de bedensel tedavilerde kullanılan ilaçları bir araya toplamak amacıyla yazıldığı anlaşılmaktadır. Akşemseddin sadece beden hastalıklarının değil ruh hastalıklarının da hekimiydi. Ayrıca hangi hastalıkların hangi bitkilerden hazırlanan ilaçlarla tedavi edileceğine dair bilgiler ve formüller ortaya koymuştur.

Akşemseddin, ilmî konulardaki önemli başarılardan sonra tasavvuf konusunda da ağırlığını göstermiş daha sonra da II. Murat’ın emriyle Fatih Sultan Mehmet’in hocalığına tayin edilmiştir. Dünya malına önem vermeyen Akşemseddin, Fatih Sultan Mehmet’in büyük saygı ve sevgisini kazanmıştır.

Akşemseddin; Akbıyık Sultan, Molla Fenari, Molla Gürani, Şeyh Sinan gibi meşhur veli ve âlim talebeleriyle birlikte İstanbul’un Fethi için orduya katılmıştır. Fethin en önemli günlerinde Hz. Muhammed’in ashabından olan, Emevilerin İstanbul kuşatmasında şehit düşen Ebû Eyyûb el-Ensârî’nin (Eyüp Sultan) kabrini tespit etmesi ordunun maneviyatını yükseltmiştir. Akşemseddin, İstanbul’un Fethi sırasında büyük yararlılıklar göstermiş, Sultan Mehmet’i teşvik ederek zaferin kazanılmasında önemli katkılarda bulunmuştur.

Uluğ Bey

Uluğ Bey (Görsel 4.13), 1394 yılında Sultaniye kentinde doğmuştur. Timur’un oğlu Şahruh’un büyük oğludur. Timur İmparatorluğu’nun dördüncü sultanıdır. Uluğ Bey hükümdarlığından ziyade bilim insanı oluşuyla tanınmıştır. Küçük yaşlardan itibaren matematik ve astronomi gibi pozitif bilimlere ilgi duymuştur. O, kendini savaştan ziyade bilime adamış bir hükümdardı. Sarayına zamanın bilginlerini toplamış ve onları korumuştur. İnceleme için Çin’e kadar heyetler göndermiştir. Uluğ Bey, Semerkant’ta bir medrese bir de rasathane yaptırmıştır. Yaptığı çalışmalarla astronomi biliminin gelişmesine katkı sağlamıştır. Bu rasathane, Orta Çağ’daki astronomi bilgisini en yüksek düzeye ulaştırmıştır. Semerkant’ta inşa ettirdiği medresenin kapısına “İlim öğrenmek kadın erkek bütün Müslümanlara farzdır.” hadisini yazdırmıştır. Ali Kuşçu, Kadızade-i Rumî gibi ilim adamlarının Uluğ Bey başkanlığında pozitif bilimler alanında yürüttüğü çalışmalarla Semerkant, bir bilim ve kültür merkezi olmuştur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 113 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!