Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 117

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 117 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 117

yazarları bilinmeyen ilk Osmanlı vakayinamelerinde de apaçık görülür. Bu vakayinamelerde özellikle uç bölgelerdeki toplumları derinden etkileyen kahramanların ve sınır boylarında gaza yapan alperenlerin destansı öyküleri anlatılır. Saltukname, Battalname, Danişmendname gibi kahramanlık destanları, doğal olarak eski Türk destan motifleri ile Anadolu ve Balkan folklorundan alınma ögeleri içerir.

Göçebeler, siyasi muhalifler ve maceracılar kaçıp uç bölgelerine sığınmışlardır. İç bölgelerdeki hâkim muhafazakâr yüksek medeniyet şekilleri (din, saray edebiyatı, şeri hukuk) karşısında uçta mistik ve henüz kalıplaşmamış bir halk kültürü (Bâtıni tarikatlar, mistik ve epik bir edebiyat, örfi ve millî hukuk) hâkimdir.

Osmanlı Dönemi’nde yazılı şehir kültürünün en önemli üretim merkezleri saray ve konaklardır (Görsel 4.22). Buralarda, sanat ve bilim alanında en önde gelen isimler toplanırdı. Saray ve konaklar, kültür faaliyetleri konusunda halka öncülük edilen yerler olmuştur. Padişah, vezir, paşa ve beylerin rütbelerine uygun büyüklükteki saray ve konaklarda ilim ve sanat adamları himaye edilmiştir. Bu sebeple yemek kültürü, güzel konuşma, şiir, musiki vb. alanlarında saray ve konaklar, bulundukları çevreyi etkilemişlerdir. Kul sistemi içerisinde yetişen ve taşraya subaşı, sancakbeyi,
beylerbeyi vb. olarak atanan devlet adamları da vazifeli olarak gittikleri yerlerde merkezdeki saraya benzeyen daha küçük yapılar inşa etmişlerdir. Bu görevliler, Osmanlı kültürünün gelişmesinde ve bütün devlet coğrafyasına yayılmasında önemli bir rol oynamışlardır. Gittikleri yerlerdeki toplumları etkilemişlerdir.

Saray ve konaklarda oluşan Osmanlı kültürü, doğal olarak şehir kültürüdür. Bu anlamda Osmanlı başkentleri kozmopolit yapısı ile geniş Osmanlı coğrafyasının her yöresinden birçok unsuru bünyesinde toplamıştır. Osmanlı başkenti ve diğer şehirlerinde farklı etnik kökenlere ve inançlara mensup gruplar bulunduğu gibi ticaret, elçilik vs. amaçlarla Osmanlı sınırları dışından gelmiş heyetlere de sık rastlanırdı. Bütün bu farklı unsurların Osmanlı kültürü üzerinde etkisi olduğu gibi bu grupların da Osmanlı kültüründen etkilenmeleri söz konusuydu. Bunların dışında medrese ve tekkeler kültürel değerlerin oluşması, yaşatılması ve bu kültürün topluma yayılmasında önemli bir yer tutmaktaydı.

Osmanlı padişahlarının ve şehzadelerinin çoğunun şiirle ilgilendiği ve şairleri koruyup kolladığı, desteklediği bilinmektedir. Oldukça iyi bir eğitim alan şehzadeler ile sultanlar, müzik ve şiire ilgi göstermiştir. Osmanlı sarayının sanatçılara ve ilim adamlarına verdiği destek neticesinde kültür ve sanat hayatı daima canlılığını korumuş ve Türkçeyi bir bilim dili hâline getirmiştir. Tıp, edebiyat, şiir, tarih alanında yazılan birçok kitap saraylardan çevreye yayılmıştır.

CEVAPLAYINIZ

Milli değerler açısından sözlü ve yazılı kültürün sahip olduğu tarihsel önem nedir? Yazınız.

  • Cevap: Sözlü ve yazılı kültür, bir toplumun milli değerlerini kuşaktan kuşağa aktarmanın temel aracıdır. Bu kültürel miras, tarihsel süreçte toplumun kimliğini, değerlerini ve birliğini koruma açısından büyük öneme sahiptir.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 117 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
1
love
1
unlike
0
happy
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!