Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 163

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 163 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 163

kıtalardaki halkları köleleştirmiş ve bu bölgelerin yer üstü ve yer altı zenginliklerini Avrupa’ya taşımıştır. Avrupalılar, keşfedilen bölgelerdeki yerli halkı vahşi, barbar ve cahil olarak nitelemiştir. Hristiyanlığı yaymak amacıyla sömürgeleştirdikleri bölgelerdeki insanların inançlarına ve kültürlerine de saygı göstermemiş, onların dinî inançlarını, gelenek ve göreneklerini de yok etmiştir.

Keşifler sonrası insan gücüne olan ihtiyaç nedeniyle Avrupa’dan yeni keşfedilen yerlere insan göçü olmuş böylece Avrupa’daki işsizlik sorunu çözülmüş, klasik ticaret yolları önemini yitirmiş, burjuvazi etkisini daha çok hissettirmeye başlamıştır. Zenginlik ölçütü olarak madenlerin miktarı esas alınmış, ekonomik ilişkiler yeni bir boyut kazanmıştır. Amerikan gümüşü ve altını, enflasyonu körükleyerek bankerlerin faaliyetlerini arttırmıştır. Eski Dünya ile Yeni Dünya arasında tropikal hayvan türleri ile mısır, patates, manyok, domates, fasulye, kabak gibi bitkiler yeni ticaret metaları olmuştur.

Atlantik Güçlerinin Akdeniz’e Nüfuz Çabaları

Doğu Akdeniz ticaretini tümüyle kontrolü altında bulunduran Osmanlı Devleti, ekonomik alanda yükselişe geçen ve dünya ticaretinde etkinliğini arttırmaya başlayan Hollanda, İngiltere ve Fransa ile ilişkilerini geliştirerek yeni politikaları devreye sokmuştur. XV. yüzyılda Güney Avrupa’da Venedik ve Cenevizlilere verilmeye başlanan kapitülasyonlar, daha sonra İngiltere ve Hollanda’ya da belirli ekonomik ve politik amaçlar doğrultusunda verilmiştir.

Gelişmeleri yakından izleyen Osmanlı Devleti, Avrupa devletlerini Doğu Akdeniz’deki Halep, İskenderiye, İzmir ve İstanbul gibi ticaret merkezlerine çekmek konusunda başarılı siyasi ve ekonomik politikaları devreye sokmuştur. Atlantik limanlarından gelen Avrupalı gemiler, Batı Akdeniz’deki limanlarda yüklerini boşalttıktan sonra yüklendikleri değerli madenlerle Doğu Akdeniz’deki Osmanlı limanlarına demir atmışlardır. Avrupalı tüccarlar, Osmanlı Devleti tarafından üretilen pamuk, ipek, yapağı gibi tekstil ham maddelerini Osmanlı limanlarından gümüş karşılığında satın almışlardır. Bununla birlikte İran, Hindistan ve Çin gibi doğu ülkelerinde üretilen ürünleri Akdeniz limanlarından alarak gemilerle Atlantik limanlarına götürmüşlerdir. Kaynağı Amerika kıtası olan Avrupa’nın altın ve gümüşleri, Atlantik ile Doğu Akdeniz arasındaki ticaret bağları sayesinde Osmanlı bölgelerine ulaşmış ve bunun Osmanlı ekonomisinde önemli sonuçları olmuştur. Bu dönemde Doğu Akdeniz ile Atlantik arasındaki ilişkilerin giderek güçlenmesiyle Avrupa paralarının Osmanlı bölgelerinde giderek bollaştığı görülmüştür. Yeni uygulamalarla Osmanlı Devleti, Amerika’dan da beslenen Avrupa sermayesini çekmeyi başarmıştır.

Avrupalı tüccar devletlerin paraları Doğu Akdeniz’de sadece mal mübadelesinde değil kredi ve finansman alanlarında da yoğun olarak kullanılmıştır. Ekonomi merkezinin Akdeniz’den Atlantik’e kaydığı dönemlerde Osmanlıların hayata geçirdikleri politikalar sonuç vermiştir. Osmanlı Devleti, erken modern dönemde Hollanda, İngiltere ve Fransa gibi yeni yükselen ekonomik aktörleri kendi ekonomik alanına çekmeyi başarmıştır.

Hint Okyanusu’nda Osmanlılar
Vasco da Gama’nın (Vasko da Gama) 1498’de Ümit Burnu’nu keşfetmesi ile Portekizlilerin Hint Okyanusu’ndaki hâkimiyeti güçlenmeye başlamıştır. Akdeniz üzerinden yapılan ticaret, okyanusa taşınınca başta Osmanlı Devleti olmak üzere birçok Müslüman ülke bundan zarar görmüştür. Gücerat Sultanı,

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 163 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!