Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 176

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 176 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 176

Birun
Birun, Farsça bir kelime olup “dışarı” anlamına gelmektedir. Bu kelime, Enderun’un zıddı olarak kullanılmıştır. Bâbüssaâde kapısından başlayan bu bölüme ek olarak Fatih Sultan Mehmet Dönemi’nde arz odası yaptırılmıştır. Bayram tebrikleri, elçilerin kabulü, ayak divanı gibi toplantı ve törenler Birunda gerçekleştirilirdi.

Birunda yer alan görevliler, devşirme sisteminden gelen ve üst kademelere geçmemiş görevlilerden oluşmaktaydı. Ayrıca Birunda sarayın dış hizmetleriyle uğraşan, devşirme olma özelliği aranmayan ve sarayda kalma mecburiyeti olmayan görevliler de bulunmaktaydı. Birun görevlileri sarayın dışında, saraya yakın evlerde yaşardı. İstanbul’da evi ve ailesi olup her gün saraya hizmet için gelen Birun görevlilerinin atamaları sadrazam tarafından yapılmaktaydı. Sarayın bu bölümünde “Darphane Eminliği” de yer almaktaydı. Kendi mesleğinde en üst kademeye gelen görevliler Birunda bir araya getirilirdi.

Farsçada “iç” anlamına gelen bölümdür ve devşirme sisteminden gelen seçilmiş kişilerin hizmete alındığı dairedir. Bu bölüm ayrıca padişahın günlük hayatının geçtiği yerdir. Enderundaki mektepte (Enderun Mektebi) çeşitli alanlarda eğitim alan görevliler, devlette yönetici zümresine atanırdı. Osmanlı Devleti’nde Topkapı Sarayı’nın, devlet adamı yetiştirilmesinde önemli bir yeri vardır. Sarayda yer alan mektepte verilen eğitimlerle devletin seyfiye ve kalemiye sınıfları için görevliler yetiştirilmiştir. Enderundan (Görsel 6.3) elli altı sadrazamın yetişmesi bu mektebin önemini göstermektedir. Enderun Mektebinden sadece idareci ve asker değil birçok tanınmış âlim, hattat, nakkaş ve sanatkâr da yetişmiştir.

Enderunda yaşayanlar görevlerini farklı dairelerde yapmaktaydı. Başarılı olanlar ise bir üst odaya geçmekteydi. Has Oda, bu odalar içerisinde en yüksek dereceye sahip yönetim birimiydi. Büyük ve küçük odalar alt derecede yer alan dairelerdi. Enderunda farklı görevler için Seferli Koğuşu, Hazine Koğuşu ve Kiler Koğuşu bulunmaktaydı. Her cülus töreninde veya yedi yıllık dönemlerde Enderun görevlileri dış görevlere tayin edilirlerdi. Bu faaliyete “çıkma” adı veriliyordu.

Enderun Mektebi Sultan II. Murad tarafından kurulmuş ve Fatih Sultan Mehmet tarafından asıl nizam ve önemine kavuşmuştur. Osmanlı Devleti’nin en parlak dönemlerinde bu kurumda yetişen devlet adamları devletin en üst düzey görevlerinde yer almış ve bu kademelerde etkili olmuşlardır.

Osmanlı Devleti, devletin yetkili makamlarında görev alacak insan gücünü özenle seçmiş ve onlara seçkin bir eğitim imkânı sunmuştur. Verilen eğitim sonucu bu insanları en üst devlet makamlarına layık görmüştür. Osmanlılar, devletin liyakat sahibi ve devletine sadakat ile bağlı yöneticiler sayesinde ayakta kalacağını fark etmiş, bu düşünce ile idari işleri yürütmüştür.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 176 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!