Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 201

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 201 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 201

Bursa ve Ankara başta olmak üzere ülkenin çeşitli yerlerinde ipekli ve yünlü dokuma sanayileri özellikle savunma sanayisine sipariş üzerine üretim yapıyordu. Bu uygulama, Osmanlı Devleti’nde kapitalist işletmeye ve sanayiye dönüşmemiştir.

Osmanlı’da dokuma sanayi esnafı üç kısımda ele alınabilir: Keten, kenevir, pamuk gibi lif bitkilerini ham madde olarak kullananlar, yünlü kumaş üretenler, ipekli dokumacılar.

Birinci tür üretim, Anadolu’nun her tarafında yaygındı. Batı, Orta ve Güneydoğu Anadolu ile Suriye’nin pamuklu dokumaları oldukça tanınmıştı.

İzmir, İstanbul ve Kastamonu çevresinde gelişmiş bir keten dokuma sanayisi vardı. Üsküdar’dan Pendik’e kadar uzanan topraklarda geniş bir keten tarımı ve ticareti yapılmaktaydı.

Bursa ve Bilecik ipekli dokuma ve kadife merkeziydi. İran’dan gelen ipek ham maddesi, XVI. yüzyıl başlarında bile önemliydi. Mora ipeği de bu sanayiyi beslemekteydi. Bursa alacası, peştamal, elvan renk, nefti, mavi bez, çeşitli renklerde kadifeler ve kemha denen havsız kadifeler, kutni denen pamuklu, ipekli kumaş Bursa’nın tanınmış kumaşları arasındaydı. İhtiyaç duyulan pamuk ipliği dışarıdan sağlanmaktaydı. XVI. yüzyılın ikinci yarısında Bursa’da yünlü dokuma sanayisi de kurulmuştu. Osmanlı’da dokumacılık gibi boyacılık da gelişmişti.

Bursa’da altın (sırma) ve gümüş telli (sim) kumaşlar dokunmaktaydı. Para basımı konusunda da önemli olan sırmakeşler ve simkeşler yalnız İstanbul, Bursa ve Selânik’te bulunuyordu. Bu şehirler dışında sırmakeşhane ve sim- keşhane açılması yasaktı.

İstanbul’da dış pazarlar için de kaliteli basma imalathaneleri bulunuyordu.

Fener Tahta Minare’de iltizamla işletilen bir çuha fabrikası vardı. İstanbul ve Edirne’de belli kalite ve standartlara uygun olarak üretimde bulunan kürkçü esnafın faal olduğu bilinmektedir.

Ankara ve çevresinde dokunan yünlü dokumaya (sof) fazla miktarda iç ve dış talep vardı. Sofların elbiselik olmak üzere kırmızı, fıstıki yeşil, cübbelik, şalvarlık, menevişli, nakışlı, şali türleri vardı.

Selânik’te de çuha ve keçe üretilmekteydi. Yeniçerilerin giyimi için Selânik ve çevre köylerindeki tezgâhlara her yıl belirli miktarda yapağı verilip yünlü kumaş dokutulmaktaydı.

Halıcılığın Orta Asya dönemlerinden beri önemli olduğu, Selçuklular zamanında ihracata dönük halı üretimi yapıldığı bilinmektedir. 1271-1272 yıllarında Anadolu’dan geçen Marko Polo, Konya ve Karaman’da dünyanın en güzel ve en iyi cins halıların dokunduğunu söyler. Geometrik motiflerin hâkim olduğu Selçuklu halıcılık geleneği, XVII. yüzyılda dahi Bergama halıcılığı şeklinde devam etmişti. Bu dönemde Uşak, Gördes, Kula, Milas ve Lâdik halıcılığı meşhurdur. Buralarda dokunan halılara Avrupa’dan fazla talep olduğu bilinmektedir.

Osmanlı imalathanelerinde üretilen mamuller, toplumsal hayatta giyim kuşamı nasıl etkilemiştir?

  • Cevap: Osmanlı imalathanelerinde üretilen mamuller, toplumsal hayatta giyim kuşamı çeşitliliğini artırmış ve moda trendlerini etkilemiştir.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 201 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!