Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 22

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 22 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 22

Saltuklular Beyliği (1072-1202)

Sultan Melikşah’ın emriyle Kafkaslarda Gürcülere karşı yapılan seferlerle Kars, Erzurum ve Oltu Selçukluların eline geçmişti. Fethedilen bu bölgelerin idaresi Ebü’l-Kasım Saltuk Gazi’ye verildi. 1072’de Erzurum’da kurulan ve adını kurucusu Ebü’l-Kasım Saltuk Gazi’den alan Saltuklular; Bayburt, Tercan, Malazgirt ve Artvin civarlarını fethederek sınırlarını genişlettiler. Anadolu’da Gürcülerle savaşan Saltuklular, Danişmentlilerle birleşerek Haçlılara karşı savaşlarda Türkiye Selçuklularının yanında yer aldılar.

Eb’ül-Kasım’ın torunu Saltuk, Türkiye Selçuklu Devleti sultanları I. Mesut ve II. Kılıç Arslan ile iyi geçindi. Saltuk Bey’in ölümünden sonra beylik büyük bir sarsıntı yaşadı. 1202’de Türkiye Selçuklu Sultanı Rükneddin Süleyman Şah tarafından bu beyliğe son verildi. Saltuklular mimari, sanat ve kültürel değere sahip şu önemli eserleri bıraktılar: Erzurum Kale Camisi, Erzurum Ulu Cami, Erzurum Tepsi Minare, Üç Kümbetler ve Mama Hatun Türbesi (Görsel 1.2).

Mengücekliler Beyliği (1080-1228)

1080’de Erzincan, Divriği ve Kemah’ı içerisine alan bölgede kurulan bu beylik, adını kurucusu Mengücek Gazi’den almıştır. Mengücek Gazi, Alp Arslan ile Malazgirt Savaşı’nda omuz omuza savaşmıştır. Mengücekliler, Gürcülerle ve Bizans’la savaşarak Doğu Anadolu’daki topraklarını genişletmiştir. Mengücek Gazi’nin ölümünden sonra beylik, Divriği ve Kemah-Erzincan kolu olmak üzere ikiye bölünmüştür. Türkiye Selçuklu Devleti Sultanı Alaattin Keykubat tarafından 1228’de bu beyliğin Kemah-Erzincan koluna son verilmiştir. Mengüceklilerin bir diğer kolu olan Divriği kolunun ise ne zaman yıkıldığı belli değildir.

Mengüceklilerin Anadolu’da kurulan Türk beylikleri tarihinde kültürel açıdan önemli bir yeri vardır. Mimari alanda kümbet, köprü, cami gibi önemli eserler bırakmışlardır. Divriği Kale Camisi ve Divriği Külliyesi bu eserlerdendir. Divriği Ulu Cami (Görsel 1.3), UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer almaktadır.

Danişmentliler Beyliği (1080-1178)

Melikşah’ın emîrlerinden Danişment Gazi tarafından 1080’de Sivas’ta kurulmuştur. Malatya’nın hâkimiyeti için sık sık Anadolu Selçukluları ile mücadele eden Danişmentliler; Malatya, Kayseri, Tokat, Niksar ve Amasya civarlarını da hâkimiyetleri altına almışlardır.

Danişment Gazi, büyük tehlike arz eden I. Haçlı Seferi sırasında I. Kılıç Arslan’la birlikte hareket ederek Haçlılara büyük kayıplar verdirmiştir. Danişmentliler Beyliği, Melik Gazi’den sonra taht mücadeleleri sonucunda zayıflayarak bölünmüştür.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 22 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!