Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 33

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 33 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 33

Musul Atabeyi Nurettin Mahmut Zengi’nin sonra da Selahattin Eyyubi’nin (Görsel 1.15) öncülüğünde birleşen Müslümanlar, başarılar kazanmaya devam etti. Haçlılar saldırılar düzenlese de ne Mısır’ı ne de Şam’ı ele geçirebildiler. 1186’da Haçlıların Müslümanlara ait kervanlara saldırması nedeniyle Haçlılar ile Eyyubiler arasında savaş çıktı. 1187 ilkbaharında Selahaddin Eyyubi komutasındaki İslam ordusu ile Akka’da toplanan Haçlılar arasında yapılan Hittin Savaşı’nı Eyyubi ordusu kazandı. Haçlılara ait Kudüs Krallığı’nın askerî gücü büyük oranda yok edildi. Ardından Taberiye, Akka, Nablus, Yafa, Sayda, Beyrut, Askalan, Gazze birbiri ardınca Eyyubiler tarafından fethedildi. 2 Ekim 1187’de Kudüs yeniden Müslümanların eline geçti.

Üçüncü Haçlı Seferi (1189-1192)

Kudüs’ün (Görsel 1.16) Müslümanlar tarafından alınması Avrupa’da büyük yankı uyandırdı. Papa III. Clemens (Klemıns); İngiltere Kralı Arslan Yürekli Richard (Riçırd), Fransa Kralı Philippe Auguste (Filip Ogüst) ve Alman Kralı Friedrich Barbarossa (Frederik Barbarossa) ile görüşerek yeni bir Haçlı Seferi çağrısında bulundu. Alman Kralı Barbarossa bu çağrıya uyarak 1189 Mayıs’ında büyük bir orduyla yola çıktı. Haçlı ordusu Çanakkale Boğazı’ndan Anadolu’ya geçip güneye ilerledi. Türkiye Selçuklu Sultanı II. Kılıç Arslan, Haçlıların bu akınına karşı açık bir savaşa girişmedi ve vurkaç taktiği uyguladı. Uygulanan bu taktik ile Haçlılar arasında başgösteren açlık ve susuzluk, Haçlıların ağır kayıplar vermesine neden oldu. Bu taktik Haçlı ordusunu durdurmak için yeterli olmadı. Yolları üzerinde bulunan Konya’ya girseler de önceden boşaltılan şehirde kalmayıp Kudüs’e doğru ilerlemeye devam etti. Silifke Ovası’na geldiklerinde Alman Kralı’nın Silifke Çayı’nı geçerken boğulması üzerine Haçlı ordusu dağıldı. Doğudaki Haçlıların ümitle bekledikleri yardım yok olup gitti.

III. Haçlı Seferi’nin Haçlılar açısından en önemli başarısı, Kıbrıs’ın alınmasıdır. Kıbrıs, sonraki yıllarda sadece bir üs olmakla kalmadı, krallık hâline gelerek önem kazandı.

Eyyubi ailesi içindeki anlaşmazlıklar, Müslümanları Akka etrafında bulunan Haçlılara karşı harekete geçmekten alıkoydu. Buna rağmen Kudüs’teki İslam hâkimiyeti devam etti. III. Haçlı Seferi’nde bozguna uğrayan Haçlılar 1193’te Selahaddin Eyyubi’nin ölümüyle birlikte dağılan Müslümanlara karşı yeni bir sefer hazırlığına başladılar.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 33 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!