Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 40

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 40 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 40

ilk adım atılmıştır. Karesioğulları Beyliği’nin, Osmanlı Devleti’ne katılmasıyla Osmanlı Devleti’nin donanma gücü oluşturulmuştur.

Burdur, İsparta ve Eğirdir bölgelerinde kurulan Hamitoğulları Beyliği, kendi bölgelerini Kıbrıs Krallığı’na karşı başarılı bir şekilde korumuşlardır. Hamitoğulları, topraklarının bir kısmını Osmanlı Devleti’ne satmıştır.

Konya, Karaman, Ermenek ve çevresinde kurulan Karamanoğulları Beyliği, Anadolu’nun hâkimiyeti için Osmanlı Devleti ile en fazla mücadeleye giren beyliktir. Karamanoğlu Mehmet Bey (Görsel 1.23), beylik içerisinde Türkçe konuşulmasını emrederek Anadolu’da millî bilinci uyandırmıştır.

Muğla ve çevresinde kurulan Menteşeoğulları Beyliği, denizcilik faaliyetlerinde bulunmuştur. Osmanlı Devleti’ndeki taht kavgalarına müdahale etmişlerdir.

Kütahya ve çevresinde kurulan Germiyanoğulları Beyliği, evlilik yoluyla Osmanlı Devleti ile akrabalık bağı kurmuştur. I. Murat, oğlu Bayezid’i Germiyan Beyi’nin kızı Devlet Hatun’la evlendirmiştir. Çeyiz olarak Kütahya, Tavşanlı ve çevresi Osmanlı’ya verilmiştir.

Aydınoğulları Beyliği, Aydın ve çevresinde kurulmuş ve denizcilikle uğraşmıştır.

Manisa ve çevresinde kurulan Saruhanoğulları Beyliği, denizcilikle uğraşarak adalara ve Balkanlara akınlar düzenlemiştir. Cenevizliler ile ticaret yapmışlardır. Osmanlı Devleti’ne karşı Bizans ile antlaşma yaptığı bilinen Saruhanoğulları Beyliği’ne Yıldırım Bayezid son vermiştir.

Elbistan, Maraş ve çevresinde kurulan Dulkadiroğulları Beyliği, önceleri Memlûklere bağlıydı. Zamanla Memlûkler ile arası açılan Dulkadiroğulları Beyliği, bir süre sonra Osmanlı himayesine girmiştir. Yavuz Sultan Selim, Çaldıran Savaşı sonrası Turnadağ Savaşı ile bu beyliğe son vermiştir (1515). Osmanlı Devleti’nin savaşarak hâkimiyetine kattığı son beyliktir.
Adana ve Çukurova bölgelerinde kurulan Ramazanoğulları Beyliği, önce Memlûklere daha sonra da Osmanlı Devleti’ne bağlı olarak varlığını sürdürmüştür. Yavuz Sultan Selim Dönemi’nde Osmanlı hâkimiyetini kabul eden Ramazanoğulları Beyliği, Mısır Seferi’ne de destek vermiştir. Dulkadiroğulları ve Memlûkler ile mücadele eden beylik daha sonra Osmanlı’ya katılmıştır (1608).

Uygur Türklerinden olup Ilhanlı ordusunda görev yapan ve “noyan” unvanına sahip olan Alaattin Eretna tarafından Sivas ve çevresinde Eretnaoğulları Beyliği kuruldu. Eretna’nın vefatından sonra yerine geçen oğlu Mehmet Bey idareyi elinde tutamadı. Beyliğin ileri gelenlerinden Kadı Burhanettin (Görsel 1.24), beyliğin başına geçerek beyliğe kendi adını verdi.

Anadolu’nun farklı bölgelerinde, değişik zamanlarda hüküm süren Türk beylikleri, harap olan Anadolu şehirlerini yeniden inşa ve imar etmişlerdir. Türkiye Selçukluları; dinî, ilmî ve sosyal hizmet veren mimari eserlerini genellikle Orta Anadolu’nun büyük şehirlerinde ve ticaret yolları üzerinde inşa etmişlerdir. Anadolu Türk beylikleri, yerlerini aldıkları Türkiye Selçuklularının görev ve sorumluluklarını üstlenerek faaliyetlerine devam etmişlerdir. Bununla da yetinmeyerek faaliyetlerini fethettikleri Ege, Karadeniz ve Akdeniz bölgelerine yayarak Anadolu’nun imarını tamamlamışlardır. Beylikler Dönemi’nde özellikle Kütahya (Germiyan), Balıkesir (Karesi), Bergama, Bursa, Kastamonu, İzmir, Manisa (Saruhan), Karaman (Lârende), İsparta, Muğla (Menteşe), Aydın, Beyşehir, Adana gibi şehirler Türkiye Selçuklu şehirleriyle aynı imkânlara sahip olan ve içinde her türlü medeni faaliyetin gerçekleştiği parlak birer merkez hâline

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 40 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!