Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 44

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 44 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 44

19- 22. soruları metne göre cevaplayınız.

Selçuklu Türkiyesi’nin Doğuşu

XI. yüzyılda Anadolu, farklı iki uygarlığın birbiriyle karşılaştığı deyim yerindeyse Doğu’nun Batı’ya, Batı’nın da Doğu’ya doğru tarihin en cüretli hamlesini yaptığı bir eşiktir. Bizans VII. yüzyıldan itibaren Batılı köklerinden hızla uzaklaşarak Doğulu bir kimliğe bürünmüş, Orta Asya’nın konargöçer kültürleri ise yine aynı hızla bu defa ters yönde olmak üzere Doğu’dan Batı’ya doğru kendi merkezlerini halka halka genişletmeye başlamışlardır. Sonuçta Anadolu, farklı coğrafyalara ait uygarlıkların yani Bizans ve Selçukluların ortaklaşa paylaştıkları bir tarih sahnesi olmuştur.

Başlangıçta Büyük Selçuklu Devleti’nin Batı’ya uzanan bir kolu gibi hareket eden ancak zamanla ondan bağımsızlaşarak kendi kimliğini bulan Türkiye Selçukluları, bu topraklar üzerinde inşa edilen yeni hayat tarzının, farklı kültürlerle bir arada yaşama becerisinin ve hepsinden önemlisi bugüne miras kalan geleneksel zihniyet dünyasının mimarı olmuştur.

Anadolu tarihinin XI. yüzyıldan sonra yazılan sayfalarında artık Bizans’ın kaderi, Selçuklu’ya ve Selçuklu’nun geleceği de Bizans’a bağlıdır. Biri diğerinin içinde eriyen, sahip çıktıkları “çift başlı kartal”ın gölgesinde aynı yolu adımlayan ama farklı menzillerde konaklamayı ilke edinmiş iki uygarlık ve hayat tarzı söz konusudur.

Hristiyanlık ve İslamiyet’in yüz yüze açık bir dille konuştuğu doğu-batı, kuzey-güney ekseninde canlı bir ticaretin Anadolu şehir hayatına olağanüstü katkılar yaptığı, antik kültürlerin Selçuklu sentezi içinde yoğrulduğu, devleti kendi ayakları üzerinde kaldıran bir yönetim felsefesinin inşa edildiği, bilim ve düşünce hayatındaki ilk kurumsallaşmaların temellerinin atıldığı, farklı kültürlerin birlikte yaşama konusunda ortak bir irade geliştirdiği çağdır Selçuklu Türkiyesi.

19. Türkiye Selçuklu Devleti’nin Anadolu’da yeni bir toplum inşa etmesinin temel etkenleri nelerdir?

  • Cevap: Türkiye Selçuklu Devleti’nin Anadolu’da yeni bir toplum inşa etmesinin temel etkenleri, farklı kültürlerle bir arada yaşama becerisi, geleneksel zihniyet dünyasını oluşturma ve canlı ticaretin yanı sıra bilim, düşünce ve yönetim alanlarında kurumsallaşmayı teşvik etmesidir. Ayrıca, Selçuklular, antik kültürlerin bir sentezini oluşturarak devleti kendi ayakları üzerinde tutacak bir yönetim felsefesi inşa etmişlerdir.

20. “Bizans’ın kaderi Selçuklu’ya ve Selçuklu’nun geleceği de Bizans’a bağlıdır.” ifadesinden ne anlıyorsunuz?

  • Cevap: “Bizans’ın kaderi Selçuklu’ya ve Selçuklu’nun geleceği de Bizans’a bağlıdır.” ifadesinden, Bizans ve Selçuklu uygarlıklarının XI. yüzyılda birbirlerine bağlı ve etkileşim içinde olduğunu anlıyoruz. Bir uygarlığın eylemleri ve politikaları, diğer uygarlığın durumunu ve geleceğini doğrudan etkileyebilmiş, bu da Anadolu’nun, farklı kültürler ve uygarlıklar arasındaki bir etkileşim sahnesi olduğunu göstermektedir.

21. Selçuklu Türkiyesi, Anadolu’da yönetim, bilim ve düşünce hayatında nasıl bir değişime sebep olmuştur?

  • Cevap: Selçuklu Türkiyesi, Anadolu’da yönetim, bilim ve düşünce hayatında önemli değişimler yaratmıştır. Canlı ticaret ve farklı kültürlerle etkileşim, bilim ve düşünce alanlarında ilk kurumsallaşmaların temellerini atmış, aynı zamanda devleti kendi ayakları üzerinde kaldıran bir yönetim felsefesinin inşasını teşvik etmiştir. Bunlar, Anadolu’da sosyal ve kültürel bir değişim yaratarak, bölgenin tarihsel ve kültürel evrimine katkıda bulunmuştur.

22. Bizans’ı Doğu’ya, Selçukluları Batı’ya yönelten devlet anlayışı hakkında değerlendirmelerde bulununuz.

  • Cevap: Bizans, Batılı köklerinden uzaklaşıp Doğulu bir kimlik kazanarak, Selçuklular ise Doğu’dan Batı’ya doğru genişleyerek kendi merkezlerini oluşturmuşlardır. Bu durum, her iki devletin de genişleme ve kimlik kazanma hedeflerini yansıtmakta, aynı zamanda farklı coğrafyalara ait uygarlıkların Anadolu’da bir araya gelerek karşılıklı etkileşim içinde olduğunu göstermektedir. Her iki devletin bu yönelimleri, Anadolu’nun tarihsel ve kültürel evriminde önemli bir dönüm noktası oluşturmuştur.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 44 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
27
clap
9
unlike
9
angry
4
happy
4
love
4
confused
4
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!