Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 57

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 57 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 57

Maltepe (Palekanon) Muharebesi ve İznik’in Alınması

1329 yılı, Osmanlı tarihinin dönüm noktalarından biridir. Osmanlılar, 1305-1329 yılları arasında Adapazarı’na ve Sapanca’nın doğusuna yerleşerek Bursa, İznik ve İzmit’i abluka altına almışlardır. Osmanlılar, Orhan Bey Dönemi’nde İznik Ovası’nı tümüyle ele geçirmiş daha sonra İstanbul’a en yakın iki önemli şehri; İznik ile İzmit’i almak için sefer düzenlemiştir.

1329 Palekanon Savaşı, Bizans ve Osmanlı tarihinin dönüm noktalarından biridir. Böylece Osmanlılar 1300’den beri Osman Gazi’nin amaçladığı hedefe ulaşmıştır. Bursa ve İznik Kalesi’nin (Görsel 2.5) düşmesi Osmanlı Beyliği’ni doğrudan Bizans’ı tehdit eden bir güç hâline getirmiştir. Gebze ve Hereke dâhil sahildeki tüm küçük hisarlar Osmanlı Devleti’nin eline geçmiştir. Bizans’ın Anadolu’daki askerî gücünün zayıflamasıyla Osmanlılar İstanbul Boğazı’na dayanmıştır.

Osmanlı Devleti, Palekanon Savaşı’nda pusu kurma, sahte ricat gibi farklı savaş taktikleri kullanmıştır. Savaşın kazanılması üzerine Orhan Bey bütün Kocaeli’yi ele geçirmiştir. Palekanon Zaferi’nden sonra İzniklilerin hiçbir ümidi kalmamıştır. Osmanlılar, devam eden ablukayı güçlendirerek 1331’de şehri teslim almıştır.

Araştırınız

Türklerin kullandığı pusu kurma, sahte ricat gibi savaş taktiklerini araştırınız. Araştırma sonuçlarını sınıf ortamında arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Türkler, tarih boyunca çeşitli savaş taktiklerini etkili bir şekilde kullanmışlardır. Pusu kurma taktiği, düşmanı beklenmedik bir anda saldırmak ve şaşırtmak amacıyla kullanılmıştır; bu taktik sayesinde Türk güçleri, düşmanın zayıf anlarını değerlendirip önemli avantajlar elde edebilmişlerdir. Sahte ricat taktiği ise, düşmanı kovalamaya teşvik ederek onları savunmasız bir pozisyona çekmek ve daha sonra karşı saldırı düzenlemek için kullanılmıştır. Bu taktikler, Türklerin düşmanlarını taktiksel olarak manevra kabiliyeti ile mağlup etmelerine ve çoğu kez sayıca üstün düşman güçlerini bile yenilgiye uğratmalarına olanak tanımıştır.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 57 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!