Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 65

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 65 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 65

Rumeli’de Aşiretler

Osmanlı Devleti, Anadolu’daki Avşar, Beğdili, Kayı, Bayat, Büğdüz, Yüreğir, Çepni, Çavundur, Yıva, Karaevli, Yazır, Dodurga, Karkın, Kızık, Salur, Peçenek, Eymür, Bayındır, Kınık, Barak, Döğer, Alayundlu, İğdir, Varsak, Barak ve Çunkarlara bağlı Oğuz boylarını Rumeli’ye yerleştirmiştir. Konargöçer hayat sürüp daha çok hayvancılıkla uğraşan bu gruplar, XVII. yüzyıldan itibaren devlet otoritesinin zayıflamasıyla başıboş kabul edilip Rumeli’de iskân edilmişlerdir. Kimileri devlet tarafından zorla, kimileri yine devletin verdiği teşvikler sonucu kendi isteği ile yerleşik hayata geçmişlerdir.

Osmanlı Devleti’nde iskân edilen toplulukların bir kısmının ismi yerleştikleri yerlere verilmiştir. Bozok Sancağı’nda bulunan altı yüz köyden iki yüzünün adı, köy halkının mensup olduğu topluluğun adıdır. Yapılan iskânın yönü ve niteliğini belirlemek bu şekilde mümkün olmaktadır. Asayişi bozan topluluklarının bir arada iskânlarına izin verilmemiş, farklı köy ve kasabalara dağıtılmışlardır. Böylece bir araya gelerek bir güç oluşturmalarına ve asayişi bozmalarına engel olunmuştur.

Ahiyân-ı Rûm ve Bâciyân-ı Rûm

Ahiyân-ı Rûm, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da yaşayan halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli alanlarda hem iş yönünden hem de ahlaki yönden yetişmelerini sağlayan bir teşkilattır. Osmanlı Devleti’nin ilk dönemlerinde fetihlere önemli katkıları olan Ahiyân-ı Rûm, fetihlerden sonra kurdukları tekke ve zaviyelerle fetihlerin kalıcı olmasını sağlamışlardır. Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda büyük bir rol oynayan bu teşkilat, göçebe Türkmenlerin İslamlaşmasını ve yerleşik hayata geçmesini sağlamıştır. Osmanlıların ilk zamanlarında ahiler, güvenliği sağlamışlardır. Onlar güvenliği sağlayarak kuvvetlerini dış işlerine yöneltmek zorunda olan Osmanlıların yükünü hafifletmişlerdir. Anadolu’yu ve Rumeli’yi Türk yurdu hâline getiren Ahiyân-ı Rûm, gayrimüslimler ile Müslümanlar arasında ılımlı ilişkiler kurulmasını da sağlamıştır.

İlme, sanata ve ahlaka önem veren Ahilik teşkilatında, kadınların sosyal ve ekonomik hayatta önemli bir yeri vardır. Kadınların teşkilatlanıp gelişmesi için Ahî Evran’ın eşi Fatma Bacı, Osmanlı Devleti’nin ilk kadın teşkilatı olan “Bâciyân-ı Rûm” (Görsel 2.13) teşkilatını kurmuştur.

Anadolu ve Rumeli’nin Türkleşmesinde Türk kadınının tarihsel önemi hakkında neler söylenebilir? Yazınız.

  • Cevap: Anadolu ve Rumeli’nin Türkleşmesinde Türk kadınının tarihsel önemi büyük olmuştur. Ahilik teşkilatında kadınların sosyal ve ekonomik hayatta önemli roller üstlenmeleri, bu bölgelerde toplumsal ve ekonomik dinamizmin artmasına katkı sağlamış ve Türk kültürünün yerleşip gelişmesini desteklemiştir. Fatma Bacı’nın liderliğinde kurulan “Bâciyân-ı Rûm” teşkilatı gibi kadın teşkilatları, kadınların toplumda aktif roller almasını ve sosyal gelişimini sağlamış, aynı zamanda Anadolu ve Rumeli’nin sosyo-kültürel yapısının şekillenmesinde önemli bir etken olmuştur. Türk kadınları, hem sosyal hem ekonomik hayatta etkin roller üstlenerek, bölgenin Türkleşmesi ve Osmanlı Devleti’nin sosyal dokusunun oluşumunda kritik bir rol oynamışlardır.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 65 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!