Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 87

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 87 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 87

Türklerdeki “alplık” anlayışı, Türklerin varlıklarını devam ettirebilmesi ve millî birliklerini koruyabilmesi ihtiyacından doğmuştur. Türkler, zamanla alplık karakterini kültürel bir müesseseye dönüştürerek alplığın yayılmasına öncülük etmiştir. Yiğitliğin, cesaretin ve kahramanlığın karşılığı olan alp terimini, hükümdarlar ve milletin içinden gelen yiğit savaşçılar unvan olarak kullanmışlardır. Alplar, Türk devletlerinin kuruluşunda ve yükselişinde muazzam bir güç olarak ortaya çıkmıştır.

Türk devletlerinin kuruluşunda etkili olan alplar, İslami dönem Türk devletlerinde alp gaziler olmuştur. Siyasi olarak alp teşkilatı, Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda da etkili olmuştur.

Aşağıdaki metni okuyarak soruyu cevaplayınız.

Dünyada Eşi Bulunmayan Bir Cemiyet: Ahilik

Yolculuğumun bu bölümünde Ahiler denilen bir toplulukla tanıştım. Bilâd-ı Rum’a yerleşmiş Türkmenlerin yaşadıkları her vilayette, her şehirde ve her köyde bulunan Ahiler, bekâr ve sanat sahibi gençlerin oluşturduğu bir cemiyettir. Bunlar birbirleriyle çok sıkı bir dayanışma içindedir. Her birinin halk içinde muteber birer mesleği vardır.
Memleketlerine gelen yabancılara yakın bir ilgi gösterir, onların yiyecek ve içeceklerini temin eder, konukların ihtiyaçlarını karşılamak için ellerinden geleni yaparlardı. Öte yandan yaşadıkları yerlerdeki zorbaları da yola getirirlerdi. Ahilerin bir araya gelerek oluşturduğu bu cemiyete “fütüvvet” adı verilirdi. Reis seçilen kimse bir zaviye yaptırarak içini gerekli eşyalarla donatırdı.

Ahiler, günlük kazançlarından zaviyeye bağış yaparlardı, bu bağışlar ile zaviyenin ihtiyaçları karşılanırdı. Yörelerine bir misafir gelirse onu zaviyelerinde ağırlar ve ortak sermayeleriyle aldıkları yiyecek ve içeceklerle ona güzel bir ziyafet çekerlerdi (Görsel 3.3). O kimse yöreden gidinceye kadar da onların misafiri olurdu. Ahiler, yörelerine yabancı bir misafir gelmediği zamanlarda da birbirlerinden kopmazlar yine zaviyelerinde toplanıp yemek yerlerdi.
Ben İbn-i Battûta, dünyada bunlardan daha güzel ve daha hayırlı işler yapan kimseler görmedim. Ahiler, memleketlerine gelen ve giden yolculara yakın ilgi göstermek, şefkat ve iltifatta bulunmak bakımından eşsiz bir teşkilattır.

Ahilik teşkilatının toplumsal hayata misyonunu günümüzde üstlenen kurum ve kuruluşlara örnek vererek bunların katkıları hakkında bir metin hazırlayınız.

  • Cevap:

Ahilik teşkilatının toplumsal yardımlaşma ve meslekî eğitim anlayışı, günümüzde birçok sivil toplum kuruluşu ve meslek odaları tarafından benimsenmiştir. Örneğin, meslek odaları, üyelerine yönelik eğitimler ve seminerler düzenleyerek Ahilik’in meslekî gelişim ve ustalık geleneğini sürdürmektedir. Ayrıca, yerel yardım kuruluşları ve vakıflar, Ahilik’in yardımseverlik ve misafirperverlik ilkelerini yansıtarak, ihtiyaç sahiplerine gıda, barınma ve diğer temel ihtiyaçları sağlamaktadır. Bu kuruluşlar, toplumun dezavantajlı kesimlerine destek olmak ve toplumsal dayanışmayı teşvik etmek amacıyla çeşitli projeler yürütmektedirler. Ahilik geleneğinin bu modern yansımaları, toplumsal dayanışma ve mesleki becerilerin gelişimine önemli katkılar sağlamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 87 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!