Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 193

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 193 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 193

Metinde Geçen Bazı Kelime ve Kelime Grupları

apukurya: Hristiyanlıkta et kesimi yortusu.
dâd-i Hak: Allah vergisi.
etvâr: Tavırlar, davranışlar.
fırancala: İyi nitelikli undan yapılan ince uzunekmek.
gabâvet: Ahmaklık, anlayışsızlık.
huzzâr-ı kiram: Hazır bulunanlar.
lâtif: Hoş, narin, ince bir güzelliği olan.
meydân-ı meserret: Şenlik meydanı.
musâhabet: Arkadaşlık, dostluk.
refîk-i gam-güsâr: Dert ortağı.
safâ-yâb: Huzur ve sükûna kavuşmuş.
serv-i bülend: Servi gibi düzgün ve uzun boylu
(kişi).
tegannî: Bir sözü makamla okumak, şarkı söylemek.
temennâ: Öne doğru eğildikten sonra doğrulurken eli başa götürerek verilen selam.

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Geleneksel Türk Tiyatrosu
Türk edebiyatında modern tiyatrodan önce geleneksel Türk tiyatrosu yüzyıllarca varlığını sürdürmüştür. Karagöz, orta oyunu, meddah, seyirlik köy oyunları, kukla gibi türlere ayrılan geleneksel Türk tiyatrosu sözlü gelenek içinde ortaya çıkıp gelişmiştir. Bu oyunlar herhangi bir metne bağlı olmadan, doğaçlama olarak sahnelenir. Bu türlerde dekor oldukça sadedir. Osmanlı İmparatorluğunun sosyal dokusunu yansıtacak biçimde farklı etnik kökenden ve bölgeden seçilen kişiler, kendi ağız özellikleriyle konuşturulur. Bu oyunlarda güldürü unsuru genellikle yanlış anlamalar, söz oyunları ve ağız taklitleriyle sağlanır.

Karagöz (Gölge Oyunu)

Geleneksel Türk tiyatrosu türlerinden biri olan Karagöz, gölge oyunu adıyla da anılır. Oyun kişilerinin manda veya deve derisinden kesilerek yapılan biçimlerine tasvir denir. Oyun; bir perde üzerine ışık vasıtasıyla yansıtılan bu tasvirlerin hayalci, hayalî veya hayalbaz adları verilen kişi tarafından canlandırılmasıyla icra edilir. Bu oyun ilk olarak Şeyh Küşteri tarafından oynatıldığı için gölgelerin yansıtıldığı perdeye Küşteri meydanı da denir.
Karagöz oyunlarının önemli unsurlarından biri de müziktir. Hayalcinin yardımcısı olan bir kişi (yardakçı) şarkılar, türküler söyleyerek; tef çalarak oyuna eşlik eder.
Karagöz oyunları; Türk sosyal yaşamının, halk kültürünün zenginliğini ve çeşitliliğini yansıtır. Bu oyunlarda sadece eğlendirme ve güldürme amaçlanmamış; aynı zamanda dalkavukluk, ukalalık, cimrilik, kurnazlık, sahte kahramanlık, çıkarcılık, aptallık gibi davranış özellikleri mizahi bir biçimde eleştirilmiştir.
Gölge oyunlarının ana kahramanları Karagöz ve Hacivat’tır. Karagöz, okumamış ama saf ve zeki bir halk adamıdır. Hacivat ise az çok okumuş; Arapça, Farsça kelime ve terkipler kullanarak bilgiçlik taslayan bir kişidir. Karagöz, Hacivat’ın bilgiçlik taslamak üzere söylediği sözleri sürekli yanlış anlar. Bu durum oyunlardaki güldürü ögesinin temelini oluşturur.
Bu oyunlarda Tuzsuz Deli Bekir, Çelebi, Beberuhi, Zenne, Tiryaki gibi tiplerin yanı sıra farklı etnik kökenden ve farklı bölgelerden tipler de görülür. Bunlar; Ermeni, Rum, Arnavut, Yahudi, Acem, Arap, Kastamonulu, Rumelili, Trabzonlu vb. kişilerdir. Bu tipler genellikle ağız özellikleri, kılık kıyafetleri ve ayırt edici yerel özellikleriyle belirlenir.
Karagöz oyunları dört bölümden oluşur: Giriş (mukaddime), muhavere, fasıl, bitiş.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 193 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!