Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 22

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 22 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 22

TÜRK EDEBİYATININ TARİHİ DÖNEMLERİ

Türk edebiyatı, Türklerin binlerce yıldan beri oluşturduğu kültürel birikimin 3. Metin yansımasıdır. Bu edebiyatın dönemlere ayrılmasında din, dil, siyaset, coğrafya ve kültür gibi unsurlarla köklü medeniyet değişiklikleri etkili olmuştur. Türk . edebiyatı; İslamiyet’in kabulünden önceki Türk edebiyatı, İslamiyet etkisinde gelişen Türk edebiyatı ve Batı etkisinde gelişen Türk edebiyatı olmak üzere üç ana dönemde incelenir.

İslamiyet’in Kabulünden Önceki Türk Edebiyatı
İslamiyet’in kabulünden önceki Türk edebiyatı sözlü ve yazılı dönem olmak üzere ikiye ayrılır. Başlangıç tarihi kesin olarak tespit edilemeyen sözlü dönemde sav, sagu, koşuk ve destan türünde ürünler verilmiştir. Türklerin İslamiyet’in kabulünden önceki yaşayış ve kültürlerini yansıtan bu ürünlerde arı bir dil görülür:

Yağmur yağıp saçıldı Yağmur yağdı ve (suları her tarafa) saçıldı;
Türlüğ çeçek suçuldı türlü türlü çiçekler açtı.
Yinçü kapı açıldı (Sanki) bir inci mahfazası açıldı;
Çından yıparyuğruşur sandal ve misk (kokuları) birbirine karıştı.

İslamiyet’in kabulünden önceki Türk edebiyatının yazılı dönemine ait en eski ürünler balballardır. Balbal, Eski Türklerde kişinin anılması için mezarının veya bazı kurganların etrafına dikilen mezar taşına verilen isimdir. Daha sonra Göktürk ve Uygurlara ait metinler gelir.

Türk” sözcüğü yazılı Türk kaynaklarında ilk kez GöktürkKitabeleri’nde (Orhun Yazıtları) geçmektedir. Türk tarihinde edebî değer taşıyan yazılı ilk kaynak olan bu kitabeler, VIN. yüzyılda dikilmiştir. Kitabelerde Göktürklerin savaşları, komşularıyla ilişkileri, dönemin yöneticilerinin halka hesap vermesi gibi konular yalın bir dille işlenmiştir:

(…) Türük bodun üçün tün udımadım, küntüz olurmadımı. İnim Kül Tigin birle, eki Şad birle ölü yitü kazgantım.

Günümüz Türkçesiyle

(…) Türk halkı için gece uyumadım, gündüz oturmadım. Kardeşim Kül Tigin ile, iki Şad ile (birlikte) ölesiye yitesiye çalıştım, çabaladım.

İslamiyet Etkisinde Gelişen Türk Edebiyatı

X. yüzyıldan itibaren kitleler hâlinde İslamiyet’i kabul etmeye başlayan Türkler, İslamiyet etkisinde bir edebiyat oluşturur. Şiir ağırlıklı olan bu dönem, halk edebiyatı ve divan edebiyatı olmak üzere iki koldan ilerler. Halk edebiyatında koşma, semai, varsağı; divan edebiyatında gazel, kaside, mesnevi gibi nazım şekilleri kullanılır. Halk edebiyatı ürünlerinde halkın duygu ve düşünceleri sade bir dille anlatılırken Arap ve Fars edebiyatı etkisinde gelişen divan edebiyatında ağır ve sanatlı bir dil görülür:

Emrah der ki düştüm dile Terk itdi ben za’îfini gitdi revân gibi
Bülbül figân eder güle Gelmek müyesser olmadı bir dahı cân gibi
Güzel sevmek bir sarp kale , ,,
Ser-keşlik eylemezse o servün ayagına
Ya alınır ya alınmaz

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 22 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!