Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 24

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 24 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 24

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Türk Edebiyatının Tarihî Dönemleri adlı metinden hareketle Türk edebiyatının dönemlerini belirtiniz.

  • Cevap:

a. İslamiyet’in Kabulünden Önceki Türk Edebiyatı
b. İslamiyet Etkisinde Gelişen Türk Edebiyatı
c. Batı Etkisinde Gelişen Türk Edebiyatı

2. Türk edebiyatının dönemlere ayrılmasında kullanılan ölçütler nelerdir?

  • Cevap: Türk edebiyatının dönemlere ayrılmasında kullanılan ölçütler şunlardır: Din, dil, siyaset, coğrafya ve kültür gibi unsurlarla köklü medeniyet değişiklikleri etkili olmuştur.

3. Türk edebiyatının dönemlere ayrılmasında hangi uygarlıklar etkili olmuştur? Bu uygarlıkların edebiyatımızdaki rollerini açıklayınız.

  • Cevap: Türk edebiyatının dönemlere ayrılmasında İslam medeniyeti, İslamiyet’in kabulünden önceki Türk edebiyatını etkileyen unsurlardan biridir. Ayrıca İslamiyet etkisinde gelişen Türk edebiyatı da İslam medeniyeti ile bağlantılıdır. Batı etkisinde gelişen Türk edebiyatı ise Batı uygarlığının etkisi altındaki bir dönemi temsil eder.

4. Sosyal ve kültürel olayların edebî eserin ortaya çıkmasındaki rolünü açıklayınız.

  • Cevap: Sosyal ve kültürel olaylar, edebî eserin ortaya çıkmasındaki rolü büyüktür. Özellikle tarihî olaylar, savaşlar, göçler, toplumun dinî ve kültürel değişimleri, Türk edebiyatının şekillenmesinde önemli etkenlerdir. Örneğin, İslamiyet’in kabulü sonrası İslamiyet etkisinde gelişen Türk edebiyatı, dinî ve kültürel bir dönüşümü yansıtarak ortaya çıkmıştır.

5. Dildeki değişimin Türk edebiyatının dönemlere ayrılmasındaki etkisini açıklayınız.

  • Cevap: Dildeki değişim, Türk edebiyatının dönemlere ayrılmasındaki etkiyi gösterir. Her dönemde kullanılan dil, kültürel etkiler, yazınsal tercihler ve üslup özellikleri farklılık göstermiştir. Örneğin, İslamiyet öncesi Türk edebiyatında kullanılan dil, İslamiyet sonrası gelişen Türk edebiyatında farklılaşmış ve Arapça ve Farsça etkisiyle zenginleşmiştir.

6. Metnin ana düşüncesini ve yardımcı düşüncelerini belirleyiniz.

  • Cevap:

Metnin Ana Düşüncesi: Türk edebiyatının tarih boyunca farklı dönemlere ayrıldığı ve bu dönemlerin din, dil, siyaset, coğrafya ve kültür gibi unsurlarla şekillendiği.

Yardımcı Düşünceler:

Türk edebiyatı İslamiyet’in kabulünden önceki dönem, İslamiyet etkisinde gelişen dönem ve Batı etkisinde gelişen dönem olmak üzere üç ana dönemde incelenir.

İslamiyet öncesi Türk edebiyatı sözlü ve yazılı dönemler olarak ikiye ayrılır, bu dönemde sav, sagu, koşuk ve destan türlerinde ürünler verilir.

İslamiyet etkisinde gelişen Türk edebiyatı, X. yüzyıldan itibaren İslamiyet’i kabul eden Türkler tarafından oluşturulur ve halk edebiyatı ile divan edebiyatı olmak üzere iki koldan ilerler.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 24 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
13
clap
4
unlike
2
happy
2
angry
1
love
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!