Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Kimya

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 17

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 17 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 17

Fotonun yoğunluğunun en yüksek olduğu yer, fotonun bulunma ihtimalinin en yüksek olduğu yerdir. Dolayısıyla fotonun bulunma ihtimali olan yer dalga fonksiyonunun karesi ile doğru orantılı olmalıdır. Dalga mekaniğine göre çekirdek etrafında elektronun büyük olasılıkla bulunabileceği elektron bulutu vardır. Elektron bulutları bazı bölgelerde çok yoğundur ve bu bölgelerde elektronun bulunma olasılığı yüksektir. Çekirdeğe yakın bölgelerde elektronun bulunma olasılığı artarken çekirdekten uzaklaştıkça elektronun belli bir bölgede bulunma olasılığı azalır. Modern Atom Teorisi, Bohr atom modelindeki belirli enerji seviyesindeki yörüngeler yerine, belirli enerji seviyesindeki enerji kabukları ifadesini kullanır. Bu kabuklar alt kabuklara ayrılır, alt kabuklarda da elektronların işgal ettiği orbitaller bulunur. Modern atom modeline elektron bulut modeli de denir (Görsel 1.7).

b) Tek Elektronlu Atomlar/ İyonlar İçin Elektronların Bulunma Olasılığı

Atomlardaki elektronların aynı anda konumu ve hızı belirli değildir. Elektronun atom etrafında konumu bilindiğinde hızı belirsiz, hızı bilindiğinde konumu belirsiz hâle gelir. Hız, enerji ile ilişkili olduğundan konum ile enerji tamamlayıcı özelliklerdir. Bu nedenle konum hakkında ne kadar çok şey bilindiğinde enerji hakkında o kadar belirsizlik olur. Elementlerin özellikleri elektronların enerjisine bağlıdır.

Elektronun konumu iyi bilinmediği, enerjisinin iyi bilindiği durumlarda elektronun konumu hakkında olasılık dağılım haritaları tanımlanır. Elektronun nerede bulunabileceğini gösteren olasılık dağılım haritaları orbitallerle ifade edilir. Çekirdek etrafında belirli enerji kabuklarında orbitaller bulunur.

Atomlardaki kabukların enerjileri çekirdekten uzaklaştıkça artarken çekirdeğe yaklaştıkça azalır. Dolayısıyla bu kabuklarda bulunan orbitallerin enerjileride çekirdekten uzaklaştıkça artar. Atomdaki elektronlar daha düşük enerjili kabuklardaki orbitallerde bulunmak ister. 1H, 2He+, 3Li2+ gibi tek elektronlu atom ve iyonlarda bulunan bir elektron, temel hâlde n=1 enerji kabuğundaki en düşük enerjili orbitalde bulunur. Hidrojen atomunun bir elektronu enerji alarak uyarıldığında elektron yüksek enerjili üst kabukların birinde bulunur (n = 2, 3, 4 …). Tek elektronlu atomlarda aynı kabuktaki orbitallerin enerjileri eşit olurken kabukları farklı olan orbitallerin enerjileri eşit değildir.

Tek elektronlu atom ve iyonlarda üst enerji kabuklarına çıkıldıkça enerji seviyeleri arasındaki fark azalır. Fakat hiçbir zaman bir üst enerji kabuğundaki orbitalin enerjisi bir alt kabuktaki orbitalin enerjisinden az olamaz. Hidrojen atomu için üçüncü enerji kabuğundaki bir orbita- lin enerjisinin, ikinci enerji kabuğundaki bir orbitalin enerjisinden küçük olma durumu yoktur. Hidrojenin temel hâldeki bir elektronu enerji alarak üst enerji kabuklarına geçer ve hidrojen atomu uyarılmış olur. Hidrojen atomunun uyarılmış hâldeki elektronu kararsızdır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 17 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!