Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Kimya

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 288

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 288 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 288

Tepkimelerinin hızları karşılaştırıldığında III. tepkime, zıt yüklü ve iyon yükü büyük olan iyonlar arasında gerçekleştiği için en hızlıdır. II. tepkime zıt yüklü iyonlar arasında oluştuğu için I ve IV. tepkimeden daha hızlıdır. IV. tepkimede kovalent bağların kopması ve oluşmasıyla gerçekleştiği için en yavaştır. I. tepkime; aynı yüklü iyonlar arasında elektron alışverişi ile gerçekleştiği için zıt yüklü iyonlar arası tepkimelere göre daha yavaş, kovalent bağlı tepkimelere göre daha hızlı gerçekleşir. Buna göre verilen tepkimelerin hızları III > II > I > IV şeklindedir.

Örnek

I. C3H8(g) + 5O2(g) – 3CO2(g) + 4H2O(g)
II. CH4(g) + 2O2(g) – CO2(g) + 2^O(g)
III. Pb(NO3)2(suda) + 2KI(suda) — PbI2(k) + 2KNO3(suda)
Yukarıda verilen tepkimelerin standart koşullarda gerçekleşme hızlarını karşılaştırınız.

Çözüm

I ve II. tepkime kovalent bağların kopması ve oluşmasıyla oluşan yanma tepkimesi, III. tepkime zıt yüklü iyonlar arasında gerçekleşen çökelme tepkimesidir. Bu nedenle III. tepkime en hızlı gerçekleşir. I. tepkimede kopan ve oluşan bağ sayısı fazla olduğundan hızı II. tepkimeden daha yavaştır. Buna göre tepkime hızları
III > II > I şeklinde sıralanır.

Tepkimeye giren madde türlerine bakarak tepkimelerin hızı hakkında yorum yapılabilse de bir tepkimenin hızlı ya da yavaş gerçekleşeceğini kesin olarak deneysel sonuçlar belirler. Örneğin aşağıdaki tepkimede bağ kırılması ve bağ oluşumu olduğu için yavaş gerçekleşmesi düşünülür.
3Fe2+(suda) + NO3-(suda) + 4H+(suda) — 3Fe3+(suda) + NO(g) + 2H2O(g)

Tepkime gerçekleşirken girenler kısmında NO3_iyonundaki N ve O arası bağlar kırılır; ürünler kısmında ise N ve O arasında bağ oluşmasıyla NO molekülü, H ve O arasında bağ oluşmasıyla H2O molekülü meydana gelir. Bu nedenle tepkimenin yavaş olması beklenir. Yapılan deneylerde ise bu tepkimenin hızlı gerçekleştiği tespit edilmiştir.

Derişimin Tepkime Hızına Etkisi

Derişimin tepkime hızına etkisi çarpışma teorisi ile açıklanır. Tepkimeye giren maddelerin derişimi arttırılınca birim hacimdeki molekül sayısı artar. Böylece tepkimeye giren taneciklerin çarpışma sayısı artarak aktifleşmiş kompleks oluşturan tanecik sayısı artar.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 288 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!