Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 46

11. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 46 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 46

1. Verilen bilgilerden yararlanarak kendiniz için en uygun parfüm içeriğini oluşturunuz.

  • Cevap: Öğrenciler, koku piramidine bakarak öznel cevaplar verecektir.

2. Oluşturduğunuz parfümü sıkmış olsaydınız, yanınızdaki oturan arkadaşınızın kaç dakika ara ile hangi kokuları duyacağını yazınız.

  • Cevap: Öğrenci, oluşturduğu parfümün notalarında yer alan bilgilere göre cevap vermelidir

3. Parfümü sıktıktan 3-4 dk. sonra alacağınız kokunun şiddeti aynı olur mu? Açıklayınız.

  • Cevap: Koku alma, uçucu bir maddenin burundaki sinirlere ulaşması sonucunda oluşan bir duyudur. Parfümdeki kokunun algılanma nedeni gazların difüzyonudur. Difüzyon (yayılma) yüksek konsantrasyonlu ortamdan düşük konsantrasyonlu ortama maddelerin hareket etme eğilimi olarak tanımlanır. Kap içinde veya ortamdaki gaz, heterojen olarak dağılmışsa gaz molekülleri bunu giderecek yönde konsantrasyonu eşit yapacak şekilde hareket ederek içinde bulundukları hacmin tamamını kaplar. Parfümü sıktıktan sonra gaz, difüze olacaktır. Bu nedenle algılanan koku şiddeti zamanla azalır.

4. Notalarda kullanılan esans moleküllerinin büyüklükleri neden farklıdır? Açıklayınız.

  • Cevap: Parfüm notalarının arasında uyumlu bir geçiş yapılabilmesi için difüzyon hızları ve uçuculuklarının birbirinden farklı olması gerekir. Difüzyon hızı, molekül ağırlığının karekökü ile ters orantılıdır. Bu nedenle üst notanın molekül ağırlığı düşük, uçuculuğu yüksek; orta notanın üst notaya göre uçuculuğu daha az, molekül ağırlığı daha fazla; dip notanın uçuculuğu en az, molekül ağırlığı ise en büyük olmalıdır.

5. İmal ettiğiniz parfümü sıcak bir günde sıktığınızda çevrenizdeki kişilerin kokuyu algılaması, kokunun havada yayılma süresi ve koku şiddeti nasıl değişir? Açıklayınız.

  • Cevap: Ortam sıcaklığı ne kadar yüksek olursa buharlaşma da o kadar çok olur. Dolayısıyla ilk etapta kokuyu algılama süresi daha kısa hissedilen koku şiddeti daha yoğun olur. Ancak gazların difüzyon hızı, sıcaklıklarının karekökü ile doğru orantılıdır. Gazların difüzyon hızı artar ve gazın ortama yayılma süresi kısalır.

6. Biri Helyum biri havayla dolu iki balonu birkaç gün aynı ortamda bırakırsanız hacimlerinde nasıl bir değişiklik meydana gelir? Açıklayınız.

  • Cevap: Helyum, havadan daha hafif bir gazdır. Graham Difüzyon Kanununa göre helyumun hızı, havanın hızından daha yüksektir. Helyum ile dolu olan balondan kaçan gaz molekülü sayısı daha fazladır. Bu nedenle birkaç gün sonra helyum balonunun hacmi, hava ile dolu olan balonun hacminden küçük olur.

11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 46 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!