Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

12. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 42

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 42 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 42

Farklı DNA örneklerinin agoroz jel elektroforez yöntemiyle elde edilmiş görüntüleri Görsel 1.54, 1.55, 1.56’da verilmiştir. Bu görüntülerden hareketle DNA parçaları üzerinde bulunan bazların yeri, miktarı ve hatta DNA’nın ağırlığıyla ilgili çalışmalar yapılabilir.

Agaroz jel elektroforez tekniği; çeşitli amaçlar için izole edilen DNA ve RNA’ların tanımlanabilmesi, temizliğinin kontrolü, hangi formda olduğunun belirlenebilmesi, büyüklüğünün saptanabilmesi ve özellikle genetik mühendisliği teknikleri ile DNA yapısında oluşturulan değişikliklerden sonra elde edilen yeni formların incelenmesi yönünden genetik alanında önemli bir deneysel sistem oluşturmaktadır. Özellikle tıpta ve biyokimyada kandaki çeşitli protein ve lipitlerin ayrılması, tanınması ve miktarlarının ölçülmesinde bu teknikten yararlanılabilir.

d) Kök Hücre

Kök hücreler; kendini yenileme özelliğine sahip olan, vücut içinde veya uygun şartlar sağlandığında laboratuvar ortamında birçok hücre tipine dönüşebilen, farklılaşmamış hücrelerdir. Kök hücrelerin sınırsız bölünebilme, kendini yenileyebilme, çeşitli organ ve dokulara dönüşebilme yetenekleri vardır. Bu lıücreler kan, kordon kam, kemik iliği, embriyo vb. yapılardan elde edilir.

Genel olarak 3 tip kök hücre bulunur.

• Yetişkin Kök Hücreler

Yetişkin kök hücreler vücutta doku ve organlarda bulunan farklılaşmamış hücrelerdir. Her yaştaki insanda bulunan bu hücreler, işlevselliği bozulan veya ölen hücrelerin yerini alabilir. Kök hücreler; deri, kemik iliği ve yağ dokuda bol miktarda bulunur.

• Kordon Kanından Elde Edilen Kök Hücreler

Doğum sırasında göbek kordonundan elde edilen kök hücreler, kordon kan bankalarında saklanır. Özellikle akraba ve gen benzerliği olan hastalarda kök hücre tedavisinde kullanılır.

• Embriyonik Kök Hücreler

Embriyonik kök hücreler, embriyonun erken evrelerinde elde edilir. Bu kök hücreleri kültür ortamında yetiştirmek daha kolaydır. Daha hızlı çoğalma ve daha fazla hücre tipine dönüşebilme yetenekleri vardır (Görsel 1.57).

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 42 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!