Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

12. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 79

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 79 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 79

3. ETKİNLİK

ETKİNLİĞİN ADI : Fotosentez hızına sıcaklığın etkisi
ETKİNLİĞİN AMACI : Sıcaklık artışının fotosentez hızına etkisini gözlemlemek
ETKİNLİĞİN SÜRESİ : 2 saat
ARAÇ GEREÇ : Elodea canadensis veya herhangi bir canlı akvaryum bitkisi, su, deney tüpü, beherglas, ışık kaynağı, tutucuları bulunan ayaklık, saat, termometre, ısıtıcı, buz, eldiven, 400 mL %1
sodyum bikarbonat çözeltisi

ETKİNLİĞİN YAPILIŞI

1. Deneyin yapılacağı ortam loş ışıklı bir ortam olmalıdır. Bunun için gerekli ortamı hazırlayınız.
2. Beherglasa 400 mL %1’lik sodyum bikarbonat çözeltisini ekleyiniz.
3. Elodea bitkisini deney tüpünün içine dikkatlice yerleştiriniz ve üzerine boşluk kalmayacak şekilde su doldurunuz. Tüpün ağzını parmağınızla kapatınız. Tüpü ters çevirerek beherglas içindeki sıvıya batırınız ve parmağınızı çekiniz.
4. Beherglas içindeki sıvıya termometre ve ısıtıcı yerleştiriniz. Hazırladığınız düzeneği, şekildeki gibi tutucuları bulunan ayaklık ile sabitleyiniz. Beherglastaki sıvının hacmini ölçerek kaydediniz (Görsel 2.18).
5. Işık kaynağını, bitkinin 10 cm uzağına yerleştiriniz ve açınız.
6. Beherglas içindeki çözeltinin sıcaklığını, buz kullanarak 4 oC’ye ayarlayınız.
7. Daha sonra beherglas içindeki çözeltinin sıcaklığını, ısıtıcı kullanarak sırasıyla 10 oC, 30 oC, 50 oC ve 60 oC’ye yükseltiniz.
8. Her sıcaklıkta 5-10 dk. bekleyiniz. 5-10 dk. bekledikten sonra 2 dk. boyunca çıkan oksijen kabarcıklarının sayısını aşağıdaki tabloya not ediniz.

DEĞERLENDİRME

1. Tablodaki verilerden yararlanarak sıcaklık artışı ile çıkan kabarcık sayısı arasındaki ilişkiyi gösteren bir grafik çiziniz.

  • Cevap: Tablodaki verileri kullanarak sıcaklık artışı ile çıkan kabarcık sayısı arasındaki ilişkiyi gösteren bir grafik çizilebilir. Bu grafiğin yatay ekseni sıcaklık değerlerini, dikey ekseni ise kabarcık sayısını temsil eder. Kabarcık sayısı, sıcaklık arttıkça artar ve daha sonra düşmeye başlar. Grafik aşağıdaki gibi olabilir:

2. Fotosentez hızı, hangi sıcaklıkta en yüksek değere ulaşmıştır?

  • Cevap: Grafikte görüldüğü gibi, fotosentez hızı 30°C sıcaklıkta en yüksek değere ulaşmıştır.

3. Çözeltinin sıcaklığı 60 oC olduğunda oksijen çıkışını, diğer sıcaklık değerleri ile karşılaştırınız. Farklılığın nedeni nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Çözeltinin sıcaklığı 60°C olduğunda, oksijen çıkışı diğer sıcaklık değerleri ile karşılaştırıldığında düşüktür. Bu durum, fotosentez reaksiyonlarının yüksek sıcaklıklarda yavaşlaması veya durması ile açıklanabilir. Yüksek sıcaklıkların, bitki hücrelerindeki enzimlerin yapısını bozarak işlevsiz hale getirmesi mümkündür. Bu durum fotosentez reaksiyonlarının verimliliğini düşürür ve oksijen çıkışını azaltır.

12. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 79 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!