Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 137

12. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 137 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 137

Verilen metni okuyarak soruları cevaplayınız.

Nano kelimesi, cüce veya çok küçük anlamını taşır ve Latince “nanus” kelimesinden türetilmiştir. Bir nanometre, bir metrenin milyarda birine eşittir. Nanometre boyutuna inince çoğu maddenin fiziksel ve kimyasal özellikleri değişir. Örneğin, altının rengi normalde sarı iken nanometre boyutunda kırmızı olur ve altın kimyasal olarak aktifleşir. Kırmızımsı renkteki bakır, nanometre boyutunda cam gibi renksiz ve şeffaf olur. Nanoteknolojide kullanılan malzemelerin boyutları 1 nm ile 100 nm aralığındadır. Nanoboyutlu malzeme olarak tanımlanan yapılar; nanokristaller, nanopartiküller, nanotüpler, nanoteller, nanoçubuklar gibi farklı sınıflara ayrılmaktadır. Günümüzde nano boyuttaki parçacıkların kendilerini oluşturan elementlerden farklı özellik sergilemelerinden dolayı kullanım alanı oldukça geniştir. Örneğin, gümüş iyonları halı gibi tekstil ürünlerinde ve duvar boyalarında antibakteriyel özellik için kullanılır. Gümüş iyonları, bakterinin içine difüzyonla girer ve burada bakterinin enzimlerine bağlanır. îş yapamaz hâle gelen enzimler sayesinde bakterilerin büyümesi ve çoğalması engellenmiş olur. Gümüş nanoteller ise, son derece şeffaf ve iletkendir. Bunlar, esnek plastik yüzeylere kolayca uygulanabildiği için dokunmatik ekran üretiminde kullanılır. Çeşitli alanlarda kullanılmak üzere gümüş nanotel üretimi yapan ODTÜ’lü bilim insanları gümüş nanotellerin ısınma özellikleri de olduğunu fark etmiş ve bu özelliği kumaş üzerinde uygulamışlardır. Bir parça kumaş, çapı 50-60 nm ve ortalama uzunluğu 10 ^m olan gümüş nanoteller içeren çözeltiye “daldır-çıkar” yöntemiyle kaplanmıştır. Kumaş, gümüş nanotellerin içinde bulunduğu sulu çözeltiye daldırıldığında gümüş nanotellerin kumaşa tutunduğu görülmüştür. Kumaşın kurutulması aşamasında su buharlaşmış ve nanoteller kumaşın yüzeyinde kalmıştır. Gümüş nanotellerle homojen bir şekilde kaplanan kumaşlara bir pil ile doğru akım uygulandığında kumaş ısınmıştır. îstenen iletkenlik ve sıcaklığa ulaşmak için “daldır- çıkar” işleminin sayısını artırmak mümkündür. Nanoteller çok küçük ve neredeyse mükemmele yakın malzemeler olduğundan bunların ısıtılmaları için gereken voltaj çok düşüktür. Günümüzde ısıtılabilen bir mont için genellikle tel ve karbon fiber kullanılmaktadır ve karbon fiberleri 55 °C’ye kadar ısıtmak için 12 volt uygulamak gerekirken gümüş nanotelleri ısıtmak için 3-4 volt yeterlidir. Ayrıca, fiber türü ısıtıcılar sadece kendini ısıtabilirken gümüş nanoteller tüm kumaş yüzeyini sardığından homojen ve bölgesel olarak ısıtmaya imkân vermektedir. Bu teknoloji mont, eldiven, yelek, ayakkabı gibi çeşitli giyilebilir ürünlere uygulanabilmektedir.

1. Metne göre nanoteknolojide gümüşten hangi alanlarda yararlanılmaktadır? Açıklayınız.

  • Cevap: Dokunmatik ekran, ısıtılabilen kumaş, antibakteriyel halı ve duvar boyası yapımında kullanılmaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 137 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!