Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Kimya Meb Yayınları

12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 113

“12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 113 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 113

Organik bileşiklerdeki karbon atomları, bütan örneğinde olduğu gibi farklı olasılıklarla birbirine bağlanabilir. Bu sayede molekül formülleri aynı, yapı formülleri farklı birden fazla bileşik oluşabilir. Bu şekilde oluşan kapalı formülleri aynı, açık formülleri farklı bileşiklere izomer bileşikler denir. Karbon zincirinin farklı dizilişinden kaynaklanan bu izomeri çeşidine yapısal izomerlik adı verilir. İzomer bileşiklerin fiziksel ve kimyasal özellikleri birbirinden farklıdır. Alkanların ilk üç üyesi olan metan, etan ve propanda karbon zinciri farklı şekillerde yazılamadığı için bu bileşiklerin yapı izomeri yoktur.

Verilenlerin tümü aynı bileşiği temsil etmektedir. Bu nedenle bileşiklerin hiçbiri izomer değildir.

Organik bileşiklerde yapı izomerliği ve üç boyut (stereo) izomerliği gözlenir. Yapı izomerliği dört gruba ayrılır:

1. Zincir-Dallanma İzomerliği

Bütan ve izobütan örneğinde olduğu gibi aynı karbon sayılı hidrokarbonların düz zincirli ve dallanmış hâlde yazılması ile zincir-dallanma izomerliği oluşur. Pentan molekülünde 5 C atomu üç farklı şekilde sıralanabilir:

Karbon zincirinin ikinci karbonuna iki metil grubu bağlı ise bileşiğin adına neo ön eki getirilerek adlandırma yapılır.

2. Zincir-Halka İzomerliği

Aynı kapalı formüle sahip halkalı ve düz zincirli moleküller de vardır. Bu moleküller birbirinin zincir-halka izomeridir.

3. Konum İzomerliği

Fonksiyonel grubun farklı karbon atomlarına bağlanması ile konum izomeri oluşur.

4. Fonksiyonel Grup İzomeri

Kapalı formülleri aynı, fonksiyonel grupları farklı olan moleküller birbirinin fonksiyonel grup izomeridir. Aynı karbon sayılı alkol ve eterler, aldehit ve ketonlar, karboksilik asit ve esterler bu izomeri çeşidine örnektir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 113 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!