Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Kimya Meb Yayınları

12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 148

“12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 148 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 148

Karboksilik asitteki pi bağı sayısı arttıkça yağın doymamışlığı artar. Yağ asitlerinin kaynakları bitkiler, hayvanlar ve bunlardan elde edilen ürünlerdir (Tablo 3.12).

Uzun zincirli yağ asitlerinin gliserin ile oluşturduğu triester bileşiklerine yağ denir. Doymamış yağ asitlerinden doymamış yağlar, doymuş yağ asitlerinden doymuş yağlar elde edilir. Yağlar bazlarla ısıtılırsa sabun (yağ asidi tuzu) ve gliserin meydana gelir (Görsel 3.4). Sabunlaşma tepkimesi adıyla bilinen bu tepkimede baz olarak NaOH kullanılırsa beyaz sabun (katı), KOH kullanılırsa arap sabunu (yumuşak) elde edilir.

Bazı Karboksilik Asitlerin Kullanım Alanları

Bazı karboksilik asitler ve bu asitlerin günlük hayattaki kullanım alanları şunlardır:
Formik Asit: Karınca salgısında bulunduğu için karınca asidi de denir. Mürekkep üretimi, ekmek mayası yapımı ve kuru temizleme işlemi gibi pek çok alanda kullanılır.
Asetik Asit: Sirke asidi olarak da bilinir. Cildi tahriş eder ve metalleri aşındırır.
Ham madde olarak birçok kimyasalın üretiminde, katkı maddesi olarak gıda sektöründe ve çözücü olarak apolar maddelerin çözünmesi işleminde kullanılır.
Salisilik Asit: Söğüt ağacından (Görsel 3.5.) elde edilen salisilik asit, bazı ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlarda etken madde olarak kullanılır. Kozmetik alanında da salisilik asitten yararlanılır.
Benzoik Asit: Mantar, karanfil ve tarçın gibi gıdalarda bulunur. Gıda, kozmetik, otomotiv ve tekstil sektörlerinde kullanılır. Gıdalarda bozulmayı ve mantar oluşumunu engellediği için meyve suyu, ketçap ve reçel gibi pek çok ürünün yapımında benzoik asit ya da benzoik asitten elde edilen benzoatlardan yararlanılır.
Folik Asit: Kan yapımında, DNA ve RNA üretiminde, yeni hücre oluşumunda görev alır. Folik asit eksikliği hamilelerde ve yetersiz beslenen insanlarda sıkça görülür. Yeşil yapraklı sebzelerde, baklagillerde ve yumurta, çilek, balık, muz gibi çeşitli besinlerde bulunur.
Sitrik Asit: Halk arasında limon tuzu olarak bilinir. Metal temizleme işlerinin yanı sıra gıdaların dayanıklılığını artırmak ve bazı içeceklere tat vermek için kullanılır. Şekerleme ve ilaç yapımında da sitrik asitten yararlanılır.
Malik Asit: Meyve asididir. En çok elmada ve ekşi meyvelerde bulunur.
Ftalik Asit: Şampuan, nemlendirici, parfüm ve sprey yapımında kullanılır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 148 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!