Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Kimya Meb Yayınları

12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 165

“12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 165 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 165

Kömür yandığında doğal gaz ve sıvı petrolden farklı olarak geriye kül adı verilen mineraller kalır. Partiküller hâlinde havaya dağılan bu mineraller önemli bir kirlilik sorunu oluşturur (Görsel 4.3). Kömür kullanılarak elektrik üretilen tesislere termik santral denir. Termik santrallerin bulunduğu veya sanayileşmenin yoğun olduğu bölgelerde yaşayan insanların KOAH (kronik obstrüktif akciğer hastalığı), astım, akciğer kanseri gibi solunum yolu hastalıklarına yakalanma riski fazladır. Kömür, petrol veya doğal gaz yandığında açığa çıkan CO2 gazı sera etkisine (Görsel 4.4), küresel ısınmaya ve iklim değişikliklerine yol açar. Küresel ısınmanın yol açtığı iklim değişiklikleri; buzulların erimesine, deniz seviyelerinin yükselmesine ve doğal afetlerin (orman yangını, sel, fırtına, hortum, kuraklık vb.) daha sık yaşanmasına neden olur.

Kömür ve petrol yandığında SO2 ve NOX gibi gazlar da açığa çıkar. Bu gazlar, atmosferdeki nem ile tepkimeye girerek H2SO4 ve HNO3 gibi asidik özellikteki maddelere dönüşür ve yağış olarak yeryüzüne inecek olan su kütlelerinin asitliğini artırır. Normal yağmur suyunun pH değeri 5,5 civarındadır. Bu değerin altında pH değerine sahip olan yağmurlar asit yağmuru olarak adlandırılır. Asit yağmurları, toprağın ve suyun asitlik dengesini bozarak bitkilere ve suda yaşayan canlılara zarar verir (Görsel 4.5). Ayrıca asit yağmurları, metal ve mermer yüzeyleri aşındırıcı etkiye sahip olduğundan tarihî binaların, binlerce yıllık antik kentlerin ve heykellerin zarar görmesine neden olur. Doğal gaza göre daha fazla safsızlık içeren kömür ve petrol türevi yakıtların tüketimi, asit yağmurlarının oluşumunda etkilidir.

Fosil yakıt tüketiminin canlılar ve çevre üzerindeki zararlı etkilerini azaltmak, dünya üzerindeki canlı ve cansız varlıkları korumak, gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakmak tüm ülkelerin ve insanların ortak sorumluluğudur. Bu amaçla yapılabileceklerden bazıları şunlardır:
• Fosil yakıt tüketimi azaltılmalı, yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji üretimindeki payı artırılmalıdır.
• Motorlu taşıtların bireysel kullanımı azaltılmalı, teknolojik ve çevreci toplu taşıma araçlarının kullanımı yaygınlaştırılmalıdır.
• Doğal bitki örtüsü korunmalı, orman yangınları önlenmeli ve yeşil alanlar artırılmalıdır.
• Sanayi tesislerinin bacalarına filtre takılması sağlanmalıdır.
• Enerji verimliliği yüksek elektronik cihazların ve aydınlatma ürünlerinin kullanımı yaygınlaştırılmalıdır.

Sıra Sizde

Sınıf içerisinde gruplar oluşturarak fosil yakıtların çevreye verdiği zararları araştırınız. Elde ettiğiniz sonuçları ve çözüm önerilerinizi sınıfta arkadaşlarınızla tartışınız.

Fosil yakıtların yanması sonucu hangi zararlı gazlar ortaya çıkar?

  • Cevap: Fosil yakıtların yanması sonucu CO2, SO2 ve NOX gibi zararlı gazlar açığa çıkar.

Asit yağmurlarının oluşumuna neden olan başlıca gazlar hangileridir?

  • Cevap: SO2 ve NOX gazları, asit yağmurlarının oluşumuna neden olur.

Küresel ısınmanın olası etkileri nelerdir?

  • Cevap: Buzulların erimesi, deniz seviyelerinin yükselmesi ve sık yaşanan doğal afetler.

Fosil yakıtların çevre üzerindeki zararlı etkilerini azaltmak için hangi önlemler alınabilir?

  • Cevap: Yenilenebilir enerji kaynakları kullanımını artırma ve motorlu taşıtların bireysel kullanımını azaltma.

Asit yağmurları hangi yapıları zarar verebilir?

  • Cevap: Asit yağmurları, toprağa, suda yaşayan canlılara, metal ve mermer yüzeylere zarar verir.

12. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 165 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!