Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Kimya Meb Yayınları

12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 168

“12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 168 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 168

1924 yılında İstanbul’da doğan Turhan Nejat Veziroğlu, ilk ve ortaokulu İzmir Karşıyaka’da, liseyi İstanbul Pertevniyal Lisesinde okuduktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünden mezun olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti’nin 1942 yılında Avrupa’ya öğrenci göndermek için açtığı sınavda başarılı olan ve İngiltere’de okumaya hak kazanan Veziroğlu; City and Guild Koleji, Imperial College of Science and Technology ve Londra Üniversitesi gibi kurumlardan sırası ile makine mühendisliği, ileri mühendislik çalışmaları ve ısı transferi konularında uzmanlık alarak mezun olmuştur. 1951 yılında eğitimini tamamlayan ve Türkiye’ye dönen Veziroğlu askerlik hizmetini tamamladıktan sonra bir süre Toprak Mahsulleri Ofisinde ve özel sektörde çalışmıştır.

1962 yılında Miami Üniversitesinin öğretim üyeliği teklifini kabul ederek Amerika’ya yerleşmiştir. İlk araştırma projesi olan “Mars’a gönderilecek hidrojen motorlu roketler” üzerine çalışırken hidrojenin yakıt olarak avantajlarını keşfetmiştir. 1967-1972 yılları arasında hava kirliliğine çözüm bulabilmek için çalışmış, petrole alternatif olan yakıtlardan en temizinin hidrojen olduğunu fark etmiştir.

Veziroğlu, 1973 yılında yaşanan küresel petrol krizinden sonra petrolün er ya da geç tükeneceğini düşünmüş ve petrole alternatif bir yakıt bulmak üzere Miami Üniversitesinde Temiz Enerji Araştırma Enstitüsünü kurmuştur. Çalışmalarını dünya bilim kamuoyuna açıklamak için 1974 yılında ilk büyük hidrojen konferansını düzenlemiştir. Konferansın açılış konuşmasında fosil yakıt tüketiminin sebep olduğu hava kirliliği ve küresel ısınma sorunlarına çözüm olarak hidrojen enerji sistemlerini önermiştir. Kısa bir zaman sonra Uluslararası Hidrojen Enerji İş Birliğine başkan olarak seçilmiştir. 1976 yılında hidrojen enerjisi ile ilgili araştırma ve geliştirme sonuçlarının basılması ve paylaşılması amacıyla tüm dünyada yayımlanan “Hidrojen Enerjisi” dergisini çıkartmaya başlamıştır. Birleşmiş Milletlere danışmanlık yaptığı sırada Uluslararası Hidrojen Enerjisi Teknolojileri Merkezinin kurulması için üç kıtanın birleştiği Türkiye’yi önermiş ve merkezi 2004 yılında İstanbul’da kurmuştur.

Veziroğlu, yaşamı boyunca birçok uluslararası ödüle de layık görülmüştür. 1974 yılında Türkiye Cumhurbaşkanlığı Bilim Ödülü’nü, 1981 yılında Çin Xian Jiaotong Üniversitesinden fahri profesör unvanını, 1982 yılında SSCB Kurchatov Institute of Atomic Energy tarafından verilen I. V. Kurchatov madalyasını, 1986 yılında Global Energy Society tarafından verilen Energy for Mankind ödülünü almış ve 1988 yılında Arjantin Bilim Akademisine (Argentinean Academy of Sciences) seçilmiştir. 2000 yılında hidrojen ekonomisinin kurulmasına ve geliştirilmesine yönelik çalışmalarından dolayı ekonomi alanında Nobel’e aday gösterilmiştir.

Eşinin “hidrojen romantiği” olarak nitelendirdiği Veziroğlu’nun kalbi Türkiye için atmaktan hiçbir zaman vazgeçmemiştir. Gözleri dolarak anlattığı bir anısında Arjantin’de konuşma yapmak için davet edildiği zaman ABD yetkilileri tarafından kendisine bu davetin çok önemli olduğu ve uzun yıllar sonra bir Amerikalının Arjantin’e davet edildiği söylenmiştir. Veziroğlu ise kendisinin Amerikalı değil Türk olduğunu vurgulamıştır.

Genç kuşaklara çok çalışmalarını, ısrarlı olmalarını ve inandıkları bir şeyden vazgeçmemelerini öneren Veziroğlu, Türkiye’de hidrojen ekonomisine geçilmesi hâlinde enerjide dışa bağımlı olunmadan sürdürülebilir kalkınmanın sağlanacağını “Türkiye hidrojen enerjisine geçerse kalkınmamız daha da hızlanır.” sözleriyle dile getirmiştir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 168 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!