Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Kimya Meb Yayınları

12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 58

“12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 58 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 58

ç) Verilen metal çiftleriyle oluşturulacak pilin anot ve katodunu yazınız.

  • Cevap:

13.
Şekildeki X, Y, Z yerine Zn, Fe ve Cu metalleri;
a) Hem kap hem çubuk aşınmayacak,
b) Çubuk aşınacak fakat kap aşınmayacak,
c) Hem kap hem çubuk aşınacak,
ç) Kap aşınacak fakat çubuk aşınmayacak
biçimde nasıl yerleştirilmelidir?

  • Cevap:

14. Alüminyum bir kutu ile demir bir kutunun doğada bozunma süreçleri gözlemlendiğinde demir kutunun daha kısa sürede bozunduğu görülür. Alüminyumun yükseltgenme potansiyeli demirden büyük olmasına rağmen demir kutunun neden daha çabuk bozunduğunu açıklayınız.

  • Cevap: Alüminyum, havanın oksijeni ile tepkimeye girerek metal yüzeyinde iyonik bağlı ve oldukça sağlam Al2O3 bileşiğini oluşturur. Yüzeyde oluşan oksit tabakası içteki metali korur. Demirden yapılmış kutu ise daha kısa sürede bozunur çünkü yüzeyde oluşan oksit tabakası kabarıp kalkma eğiliminde olduğundan alttaki demirin korozyona maruz kalmasını engellemez.

15. Kereviz, enginar gibi bazı sebzeler soyulduktan sonra kararmasın diye limonlu suya konur. Meyve salatası yapılırken de kararmayı engellemek için meyvelere limon damlatılır. “Kolayca oksitlenen bileşikler diğer bileşiklerin oksitlenmesini engellemek için antioksidan görevi görür.” bilgisinden yararlanarak bu olayın nedenini açıklayınız.

  • Cevap: Kereviz, enginar gibi sebzeler soyulunca hemen havadaki oksijen ile tepkimeye girip yükseltgenir ve kararır. Bu sebzelere damlatılan limon sebzenin yerine oksitleneceği için kararma engellenir.

16. Laboratuvarda deney yapan bir öğrenci, CuO bileşiği ve C katısını bir tüpe koyarak ısıtıyor. Tüpün içerisinde kırmızı renkli Cu metali ve bir gaz açığa çıkıyor. Açığa çıkan gaz, bir boru ile sönmüş kireç [Ca(OH)2] çözeltisine gönderilince bir çökelti oluşuyor.
I. tepkime: CuO(k) + C(k) → Cu(k) + CO2(g)
II. tepkime: CO2(g) + Ca(OH)2(suda) → CaCO3(k) + H2O(s)
Gerçekleşen bu tepkimelerin redoks tepkimesi olup olmadığını belirleyiniz. Redoks tepkimesi ise tepkimeleri denkleştiriniz.

  • Cevap:

I. tepkime redoks tepkimesidir. Cu2+O(k) + C0(k) → Cu0(k) + C4+O2(g)
Denkleşmiş tepkime: 2Cu2+O(k) + C0(k) → 2Cu0(k) + C4+O2(g)
II. tepkime redoks tepkimesi değildir.

12. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 58 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
7
angry
1
clap
1
love
1
sad
1
unlike
0
happy
0
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!