Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 116

12. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 116 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 116

Sina Yarımadasının kontrolünü ele geçirdi. Savaş sonucunda İsrail, topraklarını üç katına çıkardı. İsrail’in ele geçirdiği topraklarda bulunan 1,5 milyon civarındaki Filistinli de İsrail yönetiminde kaldı.

3- 1973 ARAP-İSRAİL SAVAŞI (YOM KİPPUR): Mısır, Suriye ve Ürdün, kaybettikleri toprakları geri almak amacıyla, İsrail’in Yom Kippur tatilinde olduğu 6 Ekim 1973 tarihinde İsrail’e saldırdı. Çıkan çatışmalar, 1974 yılında ABD’nin arabuluculuğu ile yapılan antlaşmalarla sona erdi. Bu savaşta Araplar petrol üretimini azaltarak İsrail’i destekleyen Batı ülkelerine karşı petrolü koz olarak kullanmışlardır.

1974 barışından üç yıl sonra, 1977 yılında Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat İsrail’i ziyaret etti. Daha sonra Amerika, Mısır ve İsrail arasında 1978’de Camp David (Kemp Devid) Antlaşması imzalandı. Antlaşmaya göre İsrail Sina Yarımadasını Mısır’a geri verdi, buna karşılık Mısır da İsrail’in siyasi varlığını kabul etti. Bu antlaşma, İsrail Devletini meşru kabul etmeyen ve boykot politikası izleyen Arap stratejisindeki ilk büyük çatlaktır. Bu antlaşmaya rağmen Arap ülkeleri ile İsrail arasındaki husumet sona ermemiştir. Filistin meselesi, günümüzde de pek çok Arap ülkesi bakımından İsrail ile ilişki kurmanın ön koşulu olmayı sürdürmektedir. İsrail, Arap ülkeleriyle ilişkilerinde tam normalleşme sağlayamamış, ilişkilere daha ziyade “Ne savaş ne barış.” durumu hakim olmuştur.

73 yıllık mevcudiyetine rağmen İsrail, bölgeye entegre olmaya zorlanmaktadır. Filistin-İsrail ve Arap-İsrail sorunu, politik bir araç olarak kullanıldığı sürece sorununun barışçı çözümünü beklemek gerçekçi görünmemektedir.

Nigar Neşe KEMİKSİZ, ARAP-İSRAİL SORUNU ve BÖLGESEL YANSIMALARI

1. 1947’den günümüze Filistin-İsrail toprakları haritalarını karşılaştırdığınızda neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: 1947den günümüze Filistin-İsrail toprakları haritalarını karşılaştırdığımızda, Filistin topraklarının gün geçtikçe küçüldüğünü, buna karşılık İsrail’in işgalci bir politika izleyerek topraklarının sürekli arttırdığını söyleyebiliriz.

2. Arap-İsrail savaşlarında Arap ülkelerinin İsrail karşısında başarısız olmalarının nedenleri neler olabilir?

  • Cevap: Arap ülkeleri arasındaki anlaşmazlıklar, İsrail’in askeri ve teknik üstünlüğü ile ABD ve Batılı ülkelerin İsrail’i desteklemesi, Arapların başarısız olma nedenleri arasında sayılabilir.

3. Arap-İsrail savaşlarının günümüze etkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

  • Cevap: Arap-İsrail savaşları sonucunda birçok Filistinli yurdunu terk ederek mülteci durumuna düşmüştür. Kudüs’ün İsrail topraklarında kalması İslam dünyasında tepkiyle karşılanmaya devam etmektedir. Ayrıca Birleşmiş Milletlerin ve Batılı ülkelerin Filistin sorununda çifte standartlı yaklaşımı İsrail’e karşı olumsuz duyguların devam etmesine neden olmaktadır. Bu durum aynı zamanda İslam dünyasında Batı düşmanlığını da körüklemektedir.

12. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 116 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!