Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 160

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 160 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 160

1. Fazıl Hüsnü Dağlarca, Havaya Çizilen Dünya şiiri için “Sanki benim parmak izim.” ifadesini kullanmıştır. Şair “parmak izi” ifadesi ile ne anlatmak istemiş olabilir?

  • Cevap: Fazıl Hüsnü Dağlarca, açıklamasında Havaya Çizilen Dünyanın, şiire dair yansıtmak istediği yapısal ve anlamsal özellikleri yansıttığı, kendi imzası ve edebî karakterini taşıdığı bir şiir olduğunu vurgulamak istemiştir. Bunu da her insanın kendine özgü olan parmak izi ifadesiyle somutlaştırmıştır.

2. Farklı okuyuculara başarıyla seslenebilen Fazıl Hüsnü Dağlarca, aynı şiirinde birçok farklı duyguyu derin, içten ve ustalıkla anlatabilir. Buna göre,
Okuduğunuz şiirin, yukarıda yer alan açıklamadaki altı çizili ifadeyi desteklediğini düşünüyor musunuz? Niçin?

  • Cevap:

Olası cevaplar:
Evet, düşünüyorum. Çünkü okuduğumuz şiirde yalnızlık, hüzün, sessizlik, sevinç gibi duygular işlenmiş ve neredeyse her dizede farklı bir duygu ele alınmıştır.
Hayır, düşünmüyorum. Her ne kadar bu şiirde farklı duygular yer almış olsa da şair onları derinlemesine işlememiş. Şairin o duyguları tam anlamıyla yansıttığını düşünmediğim için duygulardaki derinliği ve içtenliği hissedemedim. O yüzden şair, bu şiirinde bahsettiği duyguları derinlemesine işlemiştir diyemem.

3.Fazıl Hüsnü Dağlarca Havaya Çizilen Dünyadan başlayarak şiirin gizemli dünyasını, zengin temalar ve değişik dil malzemesiyle işledi. Hiçbir akıma bağlanmayan Fazıl Hüsnü Dağlarca, Türk  edebiyatında ustası bulunmayan ama kendisini izleyenlere yol gösteren her yönüyle özgün bir şair oldu.
Fazıl Hüsnü Dağlarca hiçbir edebî akımın içinde yer almamasına rağmen sesi gür ve güçlü çıkan sanatçılardan oldu. Fazıl Hüsnü Dağlarca’yı bu denli güçlü kılan unsurlar sizce neler olabilir?

  • Cevap: Fazıl Hüsnü Dağlarca, gücünü yerel olmasından, beslendiği kaynakları çok iyi özümsemiş olmasından almış olabilir. Çünkü bir sanatçının, daha doğrusu bir insanın hiçbir gruba dâhil olmaması, kendini o grupların ötesinde görmesiyle ilgilidir. Bunların dışında akıcı dili, kendini sürekli yenilemesi, hayatın içinde devinim hâlinde olması da bir sanatçıyı güçlü yapabilecek unsurlardır. Belki de hiçbir edebî akıma veya topluluğa dâhil olmaması, onun hem söyleyişinde hem içeriğinde daha özgür olmasını, yeniliklere ve değişikliklere daha açık olmasını sağlamıştır.

4. “Türkçem benim ses bayrağım” diyen Fazıl Hüsnü Dağlarca, okuduğunuz şiiri 1935 yılında yazmasına rağmen Türkçeyi akıcı, açık, etkili ve ahenkli bir biçimde kullanmayı başarmıştır. Fazıl Hüsnü Dağlarca bir söyleşisinde “Dilimiz yeryüzünün en zengin dilidir. Bugün sözcük sıkıntısı çekiyorsak, bu bizim yüzyıllar süren uykumuzdandır.” ifadelerini kullanmıştır.
Sözcük sıkıntısı çekmeyen, yüzyıllık uykudan uyanan yeni bir nesil olmak için neler yapılabilir?

  • Cevap: Bence yapılması gereken ilk iş okumaktır. Okumaya da önce Türk edebiyatının seçkin örneklerinden daha sonra Dünya edebiyatındaki önemli ve etkili isimlerde başlanmalıdır. Sadece okumakla yetinilmemelidir. Günlük yaşamın, toplumsal olayların, dünyadaki değişim ve gelişmelerin yakından takip edilmesi de bir toplumun daha öngörülü, daha bilinçli olmasını sağlar. Sözcük sıkıntısı çekmek istemeyen bir nesil önce kendisini donanımlı hâle getirmeli, sonra çevresine sözleriyle, davranışlarıyla ışık tutmalıdır.

5. Fazıl Hüsnü Dağlarca ve Havaya Çizilen Dünya şiiri ile ilgili etkili bir sunum yapmanız istenseydi nasıl bir sunum yapmayı planlardınız?

  • Cevap: Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın görüntüsünü sahneye hologram ile yansıtmayı düşünürdüm. Şiiri okuyormuş gibi efekt oluşturup seslendirme yapardım. Bu şekilde çok etkili olabileceğini düşünürdüm. Arka bölümü sinema sahnesi şeklinde ayarlardım. Bu sahnede de Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın Havaya Çizilen Dünya ile ilgili röportajlarını, söyleşilerini yayımlardım. Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın yakın dostları veya ailesiyle daha önceden konuşup onlardan sahneye çıkmalarını isterdim. Böylece Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın daha etraflıca tanınmasını sağlardım. En son “parmak izim” dediği şiirinin her bölümünü yaşayan farklı şairlerin okumasını sağlardım vb.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 160 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!