Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 180

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 180 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 180

“Eee, oyunu bitirmek ister misin?” diye takıldı, uykulu oğlanın tahta üzerinde tek bir taşı bile doğru şekilde yerinden oynatamayacağından tamamen emin olan başçavuş. Çocuk, kafasını kaldırıp ürkek ürkek baktı, başını salladı ve rahibin yerine geçti. Jandarma başçavuşu on dört hamle sonra yenilmiş ve bir de ayrıca, yenilgisinin suçlusunun dikkatsizlik sonucu yanlışlıkla yaptığı bir hamle olmadığını da itiraf etmek zorunda kalmıştı. İkinci partinin sonucu da bundan farklı olmadı.
(…)

Stefan Zweig

1. Metin, Stefan Zweig’in II. Dünya Savaşının yansımalarını, toplumsal değişimleri ve satranç oyununu merkeze yerleştirdiği bir romanından alınmıştır. Siz olsaydınız günümüzdeki Covid-19 salgınını hangi oyun, spor ya da sanat dalını merkeze alarak ve nasıl anlatırdınız?

  • Cevap: Olası cevaplar: Bir yüzme şampiyonunun hayatını sembolize ederek anlatırdım. Covid-19 salgınından etkilenen bir yüzme şampiyonunun sporcu özelliğini kaybettiğinden, hastalığın toplum üzerindeki etkilerinden bahsederdim. Bir pandomim oyuncusunun hayatını sembolize ederek anlatırdım. Kendisini dünyaya tanıtmak için yıllardır hazırlandığı pandomim gösterisini Covid-19 salgını nedeniyle gerçekleştiremediğini ve bunun sonrasında oyuncunun yaşamının nasıl etkilendiğini anlatırdım.

2. Yazar, çocukken ileride satranç ustası olabilecek kapasitesi bulunmayan ve bu duruma nasıl geldiği konusunda insanlarda şüphe uyandıran, dünyaca tanınmış bir satranç şampiyonunu anlatarak metne başlamıştır. Yazarın, böyle bir anlatımı tercih etmesinin sebebi ne olabilir?

  • Cevap: Olası cevap: Yazar böyle bir anlatımla, bir satranç ustası olabilecek özelliğe sahip olmayan bir çocuğun nasıl olup da böylesine dünyaca tanınan bir satranç ustası olduğuna ilişkin okuyucuda bir merak uyandırıyor. Bu merak duygusu da romanın sürükleyiciliğine katkıda bulunuyor.

3. Metnin yazarı, romanını yazmaya başlamadan önce içerikle ilgili nasıl bir hazırlık yapmış olabilir?

  • Cevap: Olası cevap: Yazar, içinde bulunduğu toplumu ve yaşanan toplumsal gelişmeleri iyi takip etmiş, gözlemlemiş hatta bu konuyla ilgili araştırmalar yapıp not almış olabilir. Roman, satranç oyuncusunun üzerinden geliştiği için satranç oyunu ile ilgili detaylı bilgiler toplayıp satranç oyuncularının oyun esnasındaki davranışlarını gözlemlemiş ve bunları romanında kullanmak üzere not etmiş olabilir.

4. Roman, insanlığın geçirdiği felsefi, sosyolojik, toplumsal değişimlerin gözlemlenebileceği bir türdür. Çünkü roman; toplumsal olayların, yaşanan değişim ve dönüşümlerin, teknolojik ve sosyolojik gelişmelerin, devrimlerin, ilerlemelerin, arayışların yansımasıyla oluşur. Okuduğunuz metnin yazarı da çağının toplumsal olaylarına ve değişimlerine tanıklık etmiştir. Satranç adlı eser de bu tanıklığın etkileriyle oluşmuştur.

Buna göre,

a) Bir yazarın başarılı romanlar yazmasında, çağının toplumları etkileyen olaylarına tanıklık etmesi yeterli midir? Niçin?

  • Cevap: Olası cevap: Yaşadığı çağın olaylarına tanıklık eden her romancı elbette başarılı olamaz. Bunun yanında kendini geliştirip yenilik ve değişikliklere açık olmalı, farklı anlatım tekniklerini de romanlarına yansıtmalıdır. Ayrıca romanın içeriğiyle beraber romanındaki anlatım özellikleriyle de okuyucunun nabzını tutabilmelidir.

b) Heykel, resim, opera gibi sanatlarda da toplumsal değişimlerin, teknolojik gelişmelerin yansımalarını görmek mümkün müdür? Niçin?

  • Cevap: Olası cevap: Bütün sanatsal ürünlerde toplumsal değişimleri görmek mümkün. Çünkü toplumsal değişimler, teknolojik gelişmeler insanı da değiştirip dönüştürüyor. Sanatsal ürünler de insanı ilgilendiren her şeyle ilgilendiği için bu değişim ve dönüşümlerin bu ürünlerde görülmesi çok doğal. Zaten tüm sanatsal ürünler, toplumun bir aynasıdır.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 180 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!