Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Meb Yayınları

6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 104

“6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları Sayfa 104 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 104

Aşağıdaki metinde boş bırakılan yerleri kutuların içindeki uygun ifadelerle tamamlayınız.

  • Cevap:

Büyük bir gemi suda yüzer ama küçük bir taş suya atıldığında batar. Bu durum maddelerin yoğunluğuyla ilgilidir. Birim hacimdeki madde miktarı yoğunluk olarak adlandırılır. Yoğunluk, maddenin kütle ve hacmine bağlıdır. Kütlenin birimi gram (g), hacmin birimi santimetreküp (cm3) olarak hesaplandığında yoğunluğun birimi (g/cm3) olarak ifade edilir. Yoğunluk d harfi ile gösterilir. Yoğunluk saf maddeler için ayırt edici bir özelliktir.

Kütle, eşit kollu terazi ile ölçülür. Kütle birimi olarak genellikle gram (g) veya kilogram (kg) kullanılır. Kütle  harfi ile sembolize edilir. Sıvıların hacimleri dereceli silindirle ölçülür. Düzgün geometrik şekilli katıların hacimleri matematiksel işlemlerle, düzgün olmayanlarınki ise dereceli silindir yardımıyla bulunabilir. Hacim birimi olarak genellikle santimetreküp (cm3) veya litre (l) kullanılır. Hacim V harfiyle gösterilir.

Aynı hacme sahip iki maddeden kütlesi fazla olanın yoğunluğu diğerine göre fazladır. Aynı kütleye sahip olan iki maddeden hacmi fazla olanın yoğunluğu diğerine göre azdır. Saf bir maddenin yoğunluğu miktara bağlı değildir. Yoğunluğu sudan az olan cisimler suda  yüzer suda batan cisimlerin ise yoğunlukları sudan fazladır.

Birbiri içinde çözünmeyen iki sıvı aynı kaba konulduğunda yoğunluğu fazla olan sıvı altta, az olan sıvı ise üstte konumlanır. Maddelerin yoğunlukları hâl değişimi esnasında değişiklik gösterir. Örneğin sıvı hâlden katı hâle geçen maddelerin genel olarak hacmi azalır, buna bağlı olarak yoğunlukları artar. Bu durum suda farklı gerçekleşir. Su donarken hacmi artar ve yoğunluğu azalır. Kış aylarında nehir, göl gibi su kaynaklarının yüzeyi buzla kaplanır ve suyun dip kısımları donmaz. Bu durum sudaki canlıların yaşamı için son derece önemlidir.

6. Sınıf Meb Yayınları Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Sayfa 104 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!