Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Fen Bilimleri Adım Adım Matbaa Yayıncılık

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Matbaa Yayıncılık Sayfa 117

“6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 117 Adım Adım Matbaa Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayınları Sayfa 117

Katı maddeleri oluşturan tanecikler birbirleri ile temas hâlindedir ve aralarındaki boşluk yok denecek kadar azdır. Bu nedenle katı maddeleri oluşturan tanecikler titreşim hareketi (Görsel 4.1.8) yapar. Titreşim hareketi, madde taneciklerinin bulunduğu yerde sağa-sola, aşağı-yukan, öne-arkaya hareket etmesi sonucu gerçekleşir.

Sıvı maddeleri oluşturan tanecikler arasındaki boşluk, katı maddeleri oluşturan tanecikler arasındaki boşluktan daha fazladır. Sıvı tanecikleri birbiriyle temas hâlindedir. Sıvıları oluşturan tanecikler titreşim hareketinin yanında dönme ve öteleme hareketi yapar. Öteleme hareketi (Görsel 4.1.9) taneciklerin bir yerden başka bir yere belirli doğrultu ve yönde yaptığı harekettir. Dönme hareketi (Görsel 4.1.10) ise taneciklerin kendi etrafında dönmesi sonucu gerçekleşir.

Gazları oluşturan tanecikler arasındaki boşluk çok fazladır. Bu nedenle gazlan oluşturan tanecikler birbirinden bağımsız hareket eder. Gazlan oluşturan tanecikler de sıvıları oluşturan tanecikler gibi titreşim, öteleme ve dönme hareketi yapar.

HÂL DEĞİŞİMİNE BAĞLI OLARAK MADDENİN TANECİKLİ YAPISININ DEĞİŞİMİ

Madde hâl değiştirdiğinde maddeyi oluşturan tanecikler arasındaki boşluklar da değişir. “Hâl Değişiminin Maddenin Boşluk ve Taneciklerinin Hareketliliğine Etkisi” isimli deneyi yaparak bu durumu gözlemleyiniz.

HÂL DEĞİŞİMİNİN MADDENİN BOŞLUK VE TANECİKLERİN HAREKETLİLİĞİNE ETKİSİ

Gerekli Malzemeler

Plastik bardak, zeytinyağı, tükenmez kalem, beherglas, su, ispirto ocağı, sacayak.

Uygulama Aşamaları

1. Deney

1. Bir plastik bardağa yansına kadar zeytinyağı koyunuz.
2. Zeytinyağının seviyesini plastik bardak üzerinde tükenmez kalemle işaretleyiniz.
3. İçinde zeytinyağı olan plastik bardağı buzdolabının buzluğuna koyunuz. Zeytinyağı sıvı hâlden katı hâle geçene kadar plastik bardağı buzdolabının buzluğunda bekletiniz.
4. Zeytinyağı katı hâle geçtiğinde plastik bardağı buzdolabından çıkarınız.
5. Plastik bardaktaki zeytinyağının hacmini gözlemleyiniz. Gözlemlerinize göre aşağıdaki tabloyu doldurunuz.

  • Cevap: Bu etkinliğin cevabı diğer sayfadadır. (Bkz. sayfa 118)

6. Sınıf Adım Adım Matbaa Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 117 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
unlike
1
happy
1
love
1
angry
0
clap
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!