Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Fen Bilimleri Adım Adım Matbaa Yayıncılık

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Matbaa Yayıncılık Sayfa 119

“6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 119 Adım Adım Matbaa Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayınları Sayfa 119

Maddenin hâlleriyle ilgili öğrendiğiniz bilgiler Tablo 4.1.1’de özetlenmiştir. Tabloyu inceleyiniz.

1. BÖLÜM ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI

A. Aşağıdaki diyagramda hâl değişimleri harflerle gösterilmiştir. Buna göre verilen soruları defterinize cevaplayınız.

1. Harflerle belirtilen hâl değişimlerinin isimleri nedir?

  • Cevap:

1.
a. Süblimleşme
b. Erime
c. Buharlaşma
ç. Yoğuşma
d. Donma
e. Kırağılaşma

2. Yalnızca titreşim hareketi yapan bir maddenin tanecikleri hangi hâl değişimleri yönünde öteleme ve dönme hareketi yapar?

  • Cevap: Maddeyi oluşturan tanecikler yalnızca katı hâlde titreşim hareketi yapar. Sıvı ve gaz maddeleri oluşturan tanecikler titreşim hareketinin yanı sıra öteleme ve dönme hareketi yapar, b hâl değişimi yönünde madde katı halden sıvı hâle, a hâl değişimi yönünde madde kati hâlden gaz hâle geçmektedir, a ve b hâl değişimleri yönünde madde tanecikleri öteleme ve dönme hareketi yapar.

3. c ve ç hâl değişimleri yönünde maddeyi oluşturan taneciklerin yaptığı hareket türlerinde değişiklik gözlenir mi? Sebepleriyle açıklayınız.

  • Cevap: c hâl değişimi yönünde madde ısı almaktadır. Madde sıvı hâlden gaz hâle geçmektedir. Isı alan bir maddenin tanecikleri arasındaki boşluk ve taneciklerinin hareketliliği artar. Sıvı ve gaz hâldeki maddelerin tanecikleri titreşim, öteleme ve dönme hareketi yapar, c hâl değişimi yönünde madde taneciklerinin hareket türlerinde değişim görülmez, ç hâl değişimi yönünde madde ısı vermektedir. Madde gaz hâlden sıvı hâle geçmektedir. Isı veren bir maddenin tanecikleri arasındaki boşluk ve taneciklerinin hareketliliği azalır. Sıvı ve gaz hâldeki maddelerin tanecikleri titreşim, öteleme ve dönme hareketi yapar, ç hâl değişimi yönünde madde taneciklerinin hareket türlerinde değişim görülmez.

4. e hâl değişimi yönünde maddeyi oluşturan tanecikler arasındaki boşluk, taneciklerin hareketliliği ve hareket türlerinde değişimi açıklayınız.

  • Cevap: e hâl değişiminde madde gaz hâlden kati hâle geçmektedir. Gaz hâlden katı hâle geçen maddenin tanecikleri arasındaki boşluk azalır, tanecikleri daha yavaş hareket eder. Gaz hâlde madde tanecikleri titreşim, öteleme ve dönme hareketi yaparken katı hâlde yalnızca titreşim hareketi yapar.

5. Hangi hâl değişimleri sonucunda maddeyi oluşturan tanecikler daha hızlı hareket eder?

  • Cevap: Buharlaşma (c hâl değişimi) ve süblimleşme (a hâl değişimi) sonucunda maddeyi oluşturan tanecikler daha hızlı hareket eder. Bu hâl değişimlerinde maddenin tanecikleri gaz hâline geçer, bu da taneciklerin daha fazla hareket etmesine neden olur.

B. Aşağıdaki soruları verilen maddelerin numaralarından yararlanarak defterinize cevaplayınız.

1. Tanecikleri arasındaki boşluk en azdır?

  • Cevap: 3,6. 8

2. Tanecikleri en hızlı hareket eder?

  • Cevap: 1,5

3. Tanecikleri titreşim, öteleme ve dönme hareketi yapabilir?

  • Cevap: 1,2,4,5,7

6. Sınıf Adım Adım Matbaa Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 119 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
104
clap
22
love
19
unlike
12
angry
6
happy
6
sad
5
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!