Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Fen Bilimleri Adım Adım Matbaa Yayıncılık

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Matbaa Yayıncılık Sayfa 125

“6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 125 Adım Adım Matbaa Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayınları Sayfa 125

SUYUN KATI VE SIVI HÂLLERİNE AİT YOĞUNLUKLARIN CANLILAR İÇİN ÖNEMİ

Geçmiş yıllardaki fen bilimleri dersinde bazı maddelerin suda yüzdüğünü, bazı maddelerin ise battığını deney yaparak gözlemlemiştiniz. Bir maddenin suda yüzmesi veya batması madde ile suyun yoğunluğu arasındaki ilişkiden kaynaklanır.

Bir maddenin yoğunluğu suyun yoğunluğundan küçükse madde suda yüzer. Yüzme bilmeyen biri can yeleği giyerse suyun üzerinde kalır. Can yelekleri boğulma tehlikesi yaşayan kişileri kurtarmak için de kullanılır. Can yeleklerinin yoğunluğu suyun yoğunluğundan küçüktür.

Bir maddenin yoğunluğu suyun yoğunluğundan büyükse madde suda batar. Gemileri istenilen bir yerde sabit tutmak için çıpa kullanılır. Çıpalar, kanca şeklinde kollara sahiptir ve uzun bir zincirle gemiye bağlanır. Hem çıpa hem de çıpaya bağlı zincirler, yoğunluğu suyun yoğunluğundan büyük maddeler kullanılarak üretilir.

Sıvı bir madde dondukça maddenin tanecikleri daha yavaş hareket eder. Bunun sonucunda maddeyi oluşturan tanecikler birbirine yaklaşır ve maddenin hacmi azalır. Ancak maddenin kütlesi sabit kalır ve yoğunluğu artar. Birçok maddenin katı hâlinin yoğunluğu, sıvı hâlinin yoğunluğundan büyüktür ancak suyun özel bir durumu vardır. Buzdolabının buzluğuna koyulan içi su dolu şişeler çatlar. Bu durumun sebebi suyun donarken hacminin artmasıdır. Donarken suyun kütlesi sabit kalır ve yoğunluğu azalır. Suyun katı hâlinin yoğunluğu, sıvı hâlinin yoğunluğundan küçüktür.

Görsel 4.2.2’de aynı bardağa konulan suyun ve buzun konumlan verilmiştir. Görselde fark ettiğiniz gibi buz, suda yüzmektedir. Buradan “Buzun yoğunluğu suyun yoğunluğundan küçüktür.” yorumuna ulaşılabilir.

Beyin Fırtınası

Bazı ülkelerde donmuş göllerde balıkçılık yapılır. Donan bir gölün üzerindeki buz tabakasında açılan delikten oltayla balık tutulabilir. Bu durum, soğuk havalarda göllerdeki canlıların yaşamına devam ettiğinin göstergesidir. Sizce buzun yoğunluğu suyun yoğunluğundan büyük olsaydı donan göllerdeki canlılar yaşamaya devam edebilir miydi? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla tartışınız.

  • Cevap: Eğer buzun yoğunluğu suyun yoğunluğundan büyük olsaydı, donan göllerdeki canlılar yaşamaya devam edebilir çünkü bu durumda buz suyun üzerinde yüzecekti ve suyun altındaki canlılar için yaşam koşulları değişmezdi. Buzun yoğunluğu suyun yoğunluğundan büyük olduğunda, buz suyun üzerinde kalır ve suyun altındaki canlılar buzun altında kalan suyun daha sıcak ve oksijenli kısmında hayatlarına devam edebilirler.

6. Sınıf Adım Adım Matbaa Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 125 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
6
clap
5
unlike
5
angry
1
happy
1
confused
1
sad
0
love

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!