Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Fen Bilimleri Adım Adım Matbaa Yayıncılık

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Matbaa Yayıncılık Sayfa 185

“6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 185 Adım Adım Matbaa Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayınları Sayfa 185

Omurilik

Omurilik, omurilik soğanından başlayarak kuyruk sokumuna kadar uzanan sinir kordonudur. Refleks davranışlarının kontrol merkezidir. Çevresel sinir sistemi ile beyin arasında bilgi iletimini sağlar. Elinize sivri bir cisim battığında veya sıcak bir cisme dokunduğunuzda elinizi hemen geri çekersiniz. Çok ışıklı bir ortama girdiğinizde göz bebekleriniz küçülür, karanlık bir ortama girdiğinizde ise göz bebekleriniz büyür. Bu hareketler reflekse örnektir. Vücudumuzun dış ortamdan gelen ısı, ışık, ses vb. uyanlara karşı gösterdiği ani ve istemsiz tepkilere refleks denir. Refleks hareketleri omurilik tarafından gerçekleştirilir. Dış ortamdan gelen tepkilere karşı vücudun kendisini korumasını sağlar. Bu nedenle refleks hareketlerinin vücudun savunma mekanizması olduğu söylenebilir. Görsel 6.1.3’te parmağına iğne batan bir kişide refleks hareketinin nasıl gerçekleştiği açıklanmıştır. Görseli inceleyiniz.

Parmağa iğne battığında derideki acı hissini algılayan sinirler bunu omuriliğe iletir. Omurilik, parmak kaslarının geri çekilmesini sağlar. Bu olay, bireyin kontrolü dışında ve istemsiz olarak gerçekleşir. Bu sayede parmağın iğneden daha fazla zarar görmesi önlenir.

Sağlıklı bir insanda doğduğu andan itibaren var olan reflekslere doğuştan gelen refleksler denir. Yutkunma, öksürme, hapşırma, yeni doğan bebeğin annesini emmesi, sıcak bir cisme temas edildiğinde elin hemen geri çekilmesi ve gıdıklanıldığında gülünmesi doğuştan gelen reflekslere örnektir. Araba sürmek, dans etmek, yüzmek ve piyano çalmak gibi hareketler bir kez öğrenildiğinde unutulmaz ve ihtiyaç duyulduğunda istem dışı gerçekleşir. Bu tür hareketlere sonradan kazanılan refleksler denir. Sonradan kazanılan refleksler beyin tarafından öğrenilir, omurilik tarafından gerçekleştirilir. Yazı yazmak, kitap okumak ve örgü örmek de sonradan kazanılan reflekslerdir.

Yüksek seste irkilmek ve bisiklete binmek ne tür reflekslere örnektir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla tartışınız.

  • Cevap: Yüksek seste irkilmek, özgül bir uyarana karşı doğuştan gelen bir tepki olarak kabul edilen doğuştan reflekse örnektir. Bisiklete binmek ise öğrenilmiş ve zamanla kazanılan bir yetenek olduğu için öğrenilmiş reflekse örnektir.

6. Sınıf Adım Adım Matbaa Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 185 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
happy
1
love
1
sad
1
unlike
1
angry
0
clap
0
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!