Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Fen Bilimleri Meb Yayınları

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 51

“6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 51 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 51

Vücuda alınan büyük yapılı besinlerin kana geçebilecek kadar küçük parçalara ayrılmasına sindirim denir. Bu olay, fiziksel sindirim ve kimyasal sindirim olarak iki farklı şekilde gerçekleşir. Sindirim olayının gerçekleşmesinde görev alan yapı ve organların oluşturduğu sisteme sindirim sistemi adı verilir.

Fiziksel (Mekanik) Sindirim: Besinlerin çiğneme ve kas hareketleri ile küçük parçalara ayrılması olayıdır. Fiziksel sindirimin temel amacı, besinleri parçalayıp kimyasal sindirimin daha kolay gerçekleşmesini sağlamaktır.

Kimyasal Sindirim: Bir kimyasal olay gerçekleşirken hızlandırıcı etki gösteren maddelere enzim adı verilir. Besinlerin enzim denilen salgılar yardımıyla kana geçebilecek kadar küçük parçalara ayrılması olayına kimyasal sindirim denir.

Neden Acıktığımızda Midemiz Guruldar?

Sessiz bir derste ya da bir toplantıda midemizin “Yiyecek istiyorum!” çığlığı olarak yorumladığımız sesler dikkatimizi dağıtabiliyor. Midemiz kadar ince bağırsaklarımızdan da kaynaklanabilen bu gurultulara “borborigmi” denir. Guruldamaların nedeni, sindirim kanalının iç yüzeyinde bulunan, kontrolümüz dışında çalışan düz kaslardır. Bu kaslar, kasılıp gevşer ve besinin sindirim salgıları ile karışarak, ağızdan anüse doğru tek yönlü ilerlemesini sağlar. Kasların çalışma ritmi kalbe benzetilebilir ancak kalpten daha yavaştır. Kasılmaların hızı ve şiddeti sindirim kanalına yiyecek gönderdiğimizde artar. Mide ve ince bağırsağımız boşaldıktan yaklaşık iki saat kadar sonra ise açlık kasılmaları başlar. Midenin alt kısmından başlayarak ince bağırsağın sonuna kadar etki eden bu kasılmalarda ilgili yerlerdeki yemek artığı ve bakteri yığılmaları temizlenir.

Genç ve sağlıklı bünyelerde daha şiddetli seyredebilen ve kan şekerindeki düşüşle de tetiklenebilen bu kasılmalar, titreşim ve guruldamaları daha belirgin hâle getirir. Açlık kasılmaları, yirmi dakika kadar sürebilir ve sonraki öğünümüzü yiyinceye dek 1-2 saatlik periyotlarla tekrarlanır.

Sindirildiğinde bol gaz açığa çıkartan gıdalar tükettiğimizde, hızlı ve konuşarak yemek yediğimizde ya da sakız çiğnediğimizde sindirim kanalındaki gaz miktarı artar. Bu nedenle gurultu çıkma ihtimali de artar.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

6. Sınıf Meb Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 51 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!