Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 188 Cevapları Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Bir-Yay Yayınları Sayfa 188 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 188 Cevapları Biryay Yayınları

Montreux (Montrö) Boğazlar Sözleşmesi (20 Temmuz 1936)

Lozan Banş Konferansı’nda Boğazlar’ın yönetimi başkanının Türk olduğu uluslararası bir komisyona bırakıldı. Boğazlar’ın iki yakasında on beş kilometrelik alan silahsızlandırıldı. Bu durum, Türkiye’nin egemenlik haklarını zedeliyordu. 1930’larda Avrupa’da bir silahlanma yarışı başladı. Aynı dönemde Almanya, İtalya ve Japonya’nın yayılmacı politikaları ve işgalleri, Boğazlar açısından bir tehdit oluşturuyordu. Lozan Antlaşması’nı imzalayan devletlere nota verildi. Notada, yeni bir dünya savaşı tehlikesine dikkat çekildi; Boğazlar’ın durumunu yeniden düzenlemek için konferans teklif edildi. Milletler Cemiyetinin de girişimiyle İsviçre’nin Montreux (Montrö) kentinde toplanan konferans, 20 Temmuz 1936’da Montreux (Montrö) Boğazlar Sözleşmesi’nin imzalanması ile sonuçlandı. Böylece, Lozan’ın pürüzlü bıraktığı ve jeopolitik öneme sahip Boğazlar, tamamen Türk egemenliğine geçmiş oldu.

Sadabat Paktı (8 Temmuz 1937)

Almanya’nın Orta Doğu’da siyasi ve ekonomik etkinliğini artırma çabaları, İtalya’nın 1935’te Habeşistan’a asker çıkarması ve On İki Ada’yı silahlandırarak Doğu Akdeniz’de güvenliği tehdit etmesi, Orta Doğu barışı için yeni bir oluşumu gündeme getirdi (Harita 6.2). Bu tehditlere karşı Türkiye, Balkan Antantı’nın kuruluşunda olduğu gibi Orta Doğu’da da bölgesel iş birliğine öncülük yaptı. 8 Temmuz 1937’de Tahran’daki Sadabat Sarayı’nda Türkiye, İran, Irak ve Afganistan arasında Sadabat Paktı adı verilen bir dostluk antlaşması imzalandı. Buna göre taraflar birbirlerinin iç işlerine karışmamayı, ortak sınırlarına saygı göstermeyi ve taraf ülkelere saldırma amacını taşıyan girişimlere katılmamayı taahhüt ettiler. Türkiye ve Irak ile sınır sorunları yaşayan Suriye Pakt’a katılmadı. Belirli bir yönetim merkezi olmayan Pakt, II. Dünya Savaşı’nın başlamasıyla fiilen sona erdi.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

8. Sınıf Biryay Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 188 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!