Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 21 Cevapları Biryay Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Bir-Yay Yayınları Sayfa 21 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 21 Cevapları Biryay Yayınları

ilkeleri bilen ve uygulayan bir öğretmenle karşılaşmış olması yenilikçi, özgürlükçü olmasında, okuma sevgisi ve araştırmacılığının gelişmesinde etkili olmuştur. Şemsi Efendi, Selânik’te halkın kitap ve gazete okuması amacıyla açılmış olan merkezlere kitap ve dergi vererek destek olmuştur. Onun, halkın gereksinmelerine dönük bakış açısı Mustafa’yı dolaylı olarak etkilemiş, Mustafa’nın küçük yaşlarda toplumsal sorunlara karşı duyarlı olmasını sağlamıştır. Mustafa, Şemsi Efendi Okuluna devam ederken babasını kaybetti. Ali Rıza Efendi’nin vefatından sonra geçim sıkıntısı çeken Zübeyde Hanım, erkek kardeşi Hüseyin Ağa’nın çalıştığı Langaza’da bulunan Rapla çiftliğine taşındı. Mustafa’nın eğitimi yarım kaldı. Köyde dayısının verdiği görevleri yerine getiriyordu. En büyük görevi, kız kardeşiyle beraber bakla tarlasının ortasındaki bir kulübede oturmak ve zaman zaman kargaları kovmaya çalışmaktı. Ancak annesi eğitimine devam etmesinden yanaydı. Bu nedenle Selânik’te bulunan halasının yanında okula devam etmesine karar verildi. Böylece Mustafa Selânik Mülkiye Rüştiyesinde eğitime başladı. Ancak asker olmak isteyen Mustafa, bu hayalini gerçekleştirmek için Selânik Askerî Rüştiyesine nasıl kaydolduğunu anılarında şu şekilde anlatıyor:

3. Kaynak: “Mahallemizde Binbaşı Kadri Bey adında bir komşumuz oturuyordu. Oğlu Ahmet askerî rüştiyeye devam ediyor ve okul elbiselerini giyiyordu. Onu gördükçe ben de böyle elbise giymeye hevesleniyordum. Sonra sokaklarda subaylar görüyordum. Onların derecesine ulaşmak için takip edilmesi gereken yolun askerî rüştiyeye girmek olduğunu anlıyordum. O sırada annem Selânik’e gelmişti. Askerî rüştiyeye girmek istediğimi söyledim. Annem askerlikten pek korkardı. Asker olmama karşı çıktı. Giriş sınavı zamanı gelince ona sezdirmeden sınavı verdim ve askerî rüştiyeye kaydoldum. Böylece anneme karşı bir oldubitti yaptım.”

Yukarıdaki sözlerinden de anlaşılacağı üzere Mustafa, annesinden gizleyerek girdiği sınav sonucunda kendisine yeni ufuklar açacak olan Selânik Askerî Rüştiyesine 1893’te kaydoldu. Mustafa’yı asker kıyafetleriyle gören annesinin içindeki kaygı yerini gurura bıraktı. Oğlunu sevinçle karşıladı. Mustafa artık kendi iradesiyle kendi yolunu çizmişti. Selânik Askerî Rüştiyesi genellikle aydın öğretmenlerin ders verdiği, öğretim kalitesi ve disipliniyle bilinen bir okuldu. Derslerindeki başarı ve zekâsıyla Mustafa, kısa sürede öğretmenlerinin dikkatini çekti. Sınıf çavuşluğu ve müzakerecilik gibi önemli görevlere seçildi. Mustafa’nın nasıl müzakereci olduğuyla ilgili anısını, Falih Rıfkı Atay şu sözlerle paylaşmıştır:

4. Kaynak: Selânik Askerî Rüştiyesinde matematik öğretmeni bir gün: “Aranızda kimler kendine güvenirse kalksın. Onları müzakereci yapacağım.” demişti. Ayağa öyle öğrenciler kalktı ki bunları gören Mustafa, kendini ortaya atmaya cesaret edemedi. Fakat içlerinden birinin emri altına girecekti. Bu da ağırına gitti. Birden kalktı:
“Ben daha iyi yaparım.” dedi ve yaptı. O günden sonra sınıfının müzakerecisi oldu.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

8. Sınıf Biryay Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 21 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
angry
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!