Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 118 Cevapları Gezegen Yayıncılık

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 118 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 118 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Emeviler döneminde doktor, şair, edebiyatçı, memur gibi yerli halktan birçok Hristiyan, Emevi sarayında görevlendirilmiştir. Kur’an, kıraat, fıkıh ve hadisle ilgili çalışmalar bölgedeki ilk bilimsel faaliyetler olup bunları tarih ve kelam çalışmaları takip etmiştir. Diğer taraftan Suriye coğrafyası, özellikle antik dünyaya ait tıp, kimya, felsefe ve astronomi ile ilgili eserlerin Arapçaya tercüme edilmesinde de önemli rol oynamıştır. Emevi hanedanına mensup olan Humus valisi Halid b. Yezid b. Muaviye’nin gayretleriyle aslen İskenderiyeli bir rahip olan Marianos Romenus Suriye’ye gelerek kimya, tıp ve astronomi ile ilgili eserleri Arapçaya tercüme etmiştir. Bu dönemde astronomi ile ilgili gözlemler yapmak üzere Şam’da bir rasathane de kurulmuştur. Suriye, Abbasiler döneminde her ne kadar İslam dünyasının siyasi ve idari merkezi olma özelliğini kaybetmiş olsa da ilmî ve kültürel canlılığını yine sürdürmüştür. Bu dönemde bölgede özellikle fıkıh, hadis ve tarih alanında önemli âlimler yetişmiştir. Ayrıca Irak, Mısır ve Endülüs gibi farklı bölgelerden pek çok öğrencinin ilim öğrenmek için ziyaret ettiği önemli merkezlerden biri olmuştur.
Suriye bölgesinin ilmî ve kültürel gelişimi Hamdâniler (905-1004) zamanında da devam etmiştir. Özellikle Bağdat’ta siyasi istikrarın bozulduğu yıllarda, aralarında Farabi’nin de bulunduğu pek çok âlim, edebiyatçı ve şair Irak’ı terk ederek Kuzey Suriye’ye yerleşmiştir.

Suriye bölgesinin Selçuklu egemenliğine girmesiyle bilimsel ve kültürel gelişmeler hız kazanmıştır. Sucâüddevle Sâdır tarafından Şam’da yaptırılan Sâdıriyye Medresesi ile başlayan bu süreç, Şam ve Halep Atabeglikleri ile Eyyubiler dönemlerinde yaptırılan yeni medreselerle devam etmiştir. Özellikle Nureddin Zengi ve Selahaddin Eyyubi dönemlerinde İslam dünyasının farklı bölgelerinden gelen pek çok âlim Suriye’ye yerleşerek bilimsel faaliyetlerde bulunmuşlardır. Bütün bu faaliyetler sonucunda Şam, Halep, Hama, Humus ve Balebek gibi Suriye şehirleri 12. yüzyılda İslam dünyasının önemli ilim merkezleri olmuştur. 13. yüzyıldaki Moğol istilası, Suriye’de de istikrarı bozarak bilimsel faaliyetleri zayıflatmış, bazı âlimlerin bölgeden ayrılmasına ve ilmî faaliyetlerin gerilemesine neden olmuştur. Moğol tehlikesinin ortadan kalkması ve Memlûk sultanlarının çabalarıyla bölgede 14. yüzyıldan itibaren bilimsel ve kültürel faaliyetler de yeniden canlanmıştır. Özellikle hadis ilmi ve tarihçilikte dikkate değer bir gelişme yaşanmıştır. Suriye bölgesindeki bilimsel ve kültürel hayat 16. yüzyıldan itibaren yavaş yavaş gerilemiştir.

Suriye, Müslümanların egemenliğine geçtiği andan itibaren kısa zamanda pek çok cami, mescit, kervansaray, han, hamam, türbe, medrese vb. mimari eserlerin yapıldığı, İslam şehir ve mimarisinin en canlı örneklerinin olduğu bir bölgedir. Örneğin Şam’da Şam Emeviyye Camii, Selahiye Medresesi, Hanka- hü’l-Hâtuniyye; Halep’te Halep Kalesi, Halep Ulu Camii, Behramiye Camii, İpşir Paşa Camii, Hacı Zeli- ha Camii, Arslan Dede Tekkesi, Valide Sultan Türbesi, Sultaniye Medresesi İslam medeniyetine ait eserlerden bazılarıdır. Günümüzde Şam’daki Selahaddin Eyyubi’nin türbesi şehrin en önemli ziyaret yerlerinden biridir.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 118 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
sad
2
unlike
1
love
1
confused
0
happy
0
clap
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!