Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Öğün Yayınları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 190 Cevapları Öğün Yayınları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Öğün Yayınları Sayfa 190 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 190 Cevapları Öğün Yayınları

Siz de dörder kişilik gruplara ayrılarak 3-5 dakikada oynanabilecek kısa bir oyun metni yazacaksınız. Metninizi yazarken aşağıda verilen aşamaları dikkate almalısınız. Metnin konusuna grup arkadaşlarınızla birlikte karar veriniz.

a. Hazırlık

Konu ve Temayı Belirleme

Yaşadığınız, esinlendiğiniz, gözlemlediğiniz, duyarak ve hissederek tanık olduğunuz güncel toplumsal yaşamın bir yanını ya da tarihsel bir konuyu ilgilendiren olayları belirleyiniz. Bunları çok belirgin kişilikler üzerinden çarpıcı kısa cümleler, mecaz ve simgeler içeren diyaloglarla belli zaman ve mekân içinde seyirciye anlatmalı, göstermelisiniz.
Bütün bunları yaptıktan sonra oyuna bir tema belirleyiniz. Turgut Özakman’ın Oyun ve Senaryo Yazma Tekniği adlı kitabında belirttiğine göre tema, “yazarın ana düşüncesi” anlamına geliyor. Yazarın belirlediği bu ana düşünce, seyirci tarafından tahmin edilebilir olmalıdır. Eserin ana düşüncesi genelde bir cümle ile ifade edilir: “İyilik yapan iyilik bulur.”, “Öfkeyle kalkan zararla oturur.” gibi.

Tema, oyunun yazılmasına neden olan ateşleyicidir. Yazar bu temaya oyun boyunca bağlı kalmalıdır. Çünkü tema sınırlayıcı bir görev üstlenir, dolayısıyla konudan konuya atlama olmaz.
Öykü oluşturma sırasında oyun kişileri ortaya çıkmaya, onlara özellik ekledikçe de kesinleşmeye başlar. “Bu öyküde, bu olayı kim yaşamalı?” sorusu sorulduğunda olay kişisi ortaya çıkmış olacaktır.
Bu olay kişisine özellikler yüklemek, onu geliştirmek, her şeyiyle gerçek bir insan yapmak gerekir.
Her oyunda bir başkarakter bulunur. Bir de karşı karakter ya da karşı güç, bulunur. Bu karşı güç bir sebeple başkarakterin düzenini sarsar ya da bir isteğine ulaşmasını engeller. Drama boyunca çekişip çatışırlar. Sonunda ya başkarakter ya da karşı güç üstün gelir.

b. Planlama

Sahneyi/Sahneleri Belirleme
Oyun, “Bin kişi aynı anda sahneye girer.” ya da “Oyuncu yirmi metreden atlayarak intihar eder.” gibi sahne boyutlarına ve teknik özelliklerine uygun düşmeyen ögeler içermemelidir.
Dramatik Öyküyü Belirleme
Yazar, aldığı notlar sayesinde kafasında geliştirdiği olayları kullanarak yazmak istediği oyunun genel bir öyküsünü çıkarır. Bu öykü diyaloglar içermeden, olayların birbirine bağlanmasıyla oluşur.
Burada dikkat edilmesi gereken, öyküyü oluşturan olayların dizilişidir. Öykünün başını, ortasını ve sonunu oluşturan olaylar olmalıdır.
Yazılan öykünün ilginç olması gerekir. Örneğin Arda ve Ali’nin sadece kavga etmesi kimseyi ilgilendirmez. Ama Arda ve Ali iki büyük firmanın başkanıysa ve aralarında rekabet varsa işte o zaman kavgaları herkesi ilgilendirir.

Çatışmayı Belirleme

Dramatik bir yapıtın ilerlemesi çatışmaya bağlıdır. Turgut Özakman bu konuya şöyle değinmiştir:
“Konu mutlaka çatışma içermeli. Dramın özü çatışmadır. Çatışma içermeyen bir konu, romana, öyküye uygun olabilir ama drama elverişli değildir.”

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Öğün Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 190 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
angry
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!