Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Öğün Yayınları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 51 Cevapları Öğün Yayınları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Öğün Yayınları Sayfa 51 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 51 Cevapları Öğün Yayınları

Sait Faik Abasıyanık’ın Hişt, Hişt!.. adlı hikâyesinde, hikâye kişisinin kendi kendisiyle ve doğayla olan çatışması işlenir. Hikâye bir olay merkezinde gelişmez, kesin bir sonuçla bitmez.

Olay (Maupassant) Tarzı Hikâye

İlk örneklerini Fransız yazar Guy de Maupassant (Giy dö Möposan) vermiştir. Olaylar serim, düğüm ve çözüm bölümleri içinde verilir. Gözlem önemli yer tutar. Yazar olay hikâyesinde önce merak unsurunu artırır sonra etkileyici bir sonla hikâyeyi bitirir. Olay hikâyelerinde esas olan olaydır. Olay örgüsü kişi, zaman ve mekâna bağlıdır. Olay hikâyesinin Türk edebiyatındaki ilk temsilcisi

Ömer Seyfettin’dir. Reşat Nuri Güntekin, Refik Halid Karay, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Sabahattin Ali gibi yazarlar, bu türde önemli hikâyeler yazmıştır.
Hikâye yazarları edebî akımlardan da etkilenir. Olay hikâyelerinde romantizm akımının etkileri görülür. Romantizm, 19. yy.’da Fransa’da ortaya çıkmış, insanı aklıyla ve duygusuyla bir bütün kabul eden bir akımdır. Karşıtlıklara (iyi-kötü, güzel-çirkin) çokça yer verilirken sanatçılar iyi ve güzelden yana olmuştur.

Durum (Kesit) Hikâyesi

İlk örneklerini Rus yazar Anton Çehov (Anton Çehov) vermiştir. Bu hikâye tarzına “Çehov Tarzı Hikâye” de denir. Serim, düğüm, çözüm bölümleri bulunmaz. Hikâye olaya dayanmaz. Günlük hayattan bir kesit sunar. Zaman ve mekân belirsiz olabilir. İnsanların davranışları hayatın akışı içinde verilir. Durum hikâyelerinde realizmin izleri görülür. Realizmde gerçekler ön plandadır. Gerçekler anlatılırken kişilerin psikolojileri, onların kişiliklerini etkileyen çevrelerinin tanıtımı, içinde bulundukları ortam ayrıntılarıyla verilir.

Durum hikâyelerinde iç konuşmalara sıkça yer verilir. Bunu yazarın okuyucuya anlatmak istediklerini, kahramanın kendi ağzından aktarması şeklinde ifade etmemiz mümkündür. İç konuşmalar çok düzenli ve edebî olmaz. Çünkü bu gerçeklik duygusuna ters düşer. Modern hikâye olarak da bilinen durum hikâyesinin Türk edebiyatındaki en önemli temsilcileri, Sait Faik Abasıyanık ve Memduh Şevket Esendal’dır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Öğün Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 51 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!