Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Meb Yayınları

Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 125

“6-7-8. Sınıf Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Cevapları Sayfa 125 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 125

Bitkiler

Bazı bitki türleri değişen iklim koşulları nedeniyle daha kuzeye ya da yükseğe göç etmektedir. Örneğin tropikal bitkilerin kuzeye doğru yayılması, küresel iklim değişikliğinin en önemli işaretlerinden biri olarak görülmektedir. İlkbaharın normalden daha erken gelip hızla yaza geçilmesi nedeniyle bitkiler daha erken çiçeklen m ekte, daha fazla polen üretmekte, bazı türler ise bodur kalmaktadır. Mevsim normalleri üstünde görülen sıcaklıklar nedeniyle orman yangınları artmakta buna bağlı olarak sera gazını azaltan orman örtüsü ve içindeki biyoçeşitliiik ciddi hasar görmektedir.

Kuşlar

Eskiden madencilerin madene kanarya indirdiğini ve kanaryanın fenalaşması hâlinde madencilerin havadaki metan gazının arttığını anladıklarını duymuş muydunuz? Günümüzde de hızla yok olan narin kuş türleri bize atmosferimizin içeriğinin iyice bozulduğunu açık bir şekilde gösteriyor. Buna bağlı olarak iklim değişikliği, kolonideki kuş sayısını ve göç dönemlerini, kuşların üreme zamanlarını ve performanslarını etkilemektedir. Ayrıca kuşların beslenme ve yaşam alanlarının daralması, besinin azalması, su kuşlarının yaşam alanları olan sulak bölgelerin kuruması veya kirlenmesi de kuşları etkileyen diğer olumsuz faktörlerdendir.

Aslında birçok tür, göç yollarını kuzeye kaydırarak yeni iklim koşullarına uyum sağlamayı başarıyor ancak tüm kuş türleri bu kadar şanslı değil. Örneğin ülkemizde Ak pelikanların göçü nisan ayında başlar mayısa dek sürer ancak son yıllarda yaşanan kuraklık yüzünden mayıs ayına kalan pelikanlar ne yazık ki sulak alan bulamadıkları için durmadan yollarına aç ve susuz devam etmek zorunda kalıyor. Bu da onların yaşam sanşlarını azaltıyor. Yine, Sahra çölünün genişlemesi uzun bir göç yolu olan kırlangıç gibi kuş türlerinin yolda dinlenme, beslenme ve yeniden güç toplayıp “yakıt ikmali” yapmasını güçleştiriyor. Artık yaşamlarını sürdürebilecekleri şartların hüküm sürdüğü yeni bölgeler bulamadıkları için göç edemeyen kuşlar ise maalesef kitleler hâlinde ölmeye başlıyor.

63 yıllık veriye dayanan bir araştırmada Kanada’daki 96 göçmen kuş türünün 27’sinin göç zamanlarında önemli ölçüde değişiklikler görülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre bahar aylarında havaların erken ısınması nedeniyle kuşlar erken göç etmekte ve erken yumurtlamaktadır. Bu durumda erken yumurtlayan bir kuşun yumurtladığı dönemde besin bulması için daha uzaklara gitmesi gerekmektedir. Fakat yumurtalarından uzun süre ayrı kalamayacağı için besin bulmakta zorlanır. Yine kuşların beslendiği bir böcek ya da bitki türünün iklim değişikliğine bağlı olarak üreme döneminin değişmesi, kuşların davranışlarının değişmesine ve aynı besinleri tüketen kuşlar arasında rekabetin artmasına sebep olmaktadır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

6-7-8. Sınıf Meb Yayınları Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Sayfa 125 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!