Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Meb Yayınları

Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 127

“6-7-8. Sınıf Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Cevapları Sayfa 127 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 127

Arılar

Bugün bir elma mı yedin, annen ya da baban arkadaşlarıyla bir fincan kahve mi içti? Bir arıya teşekkür etmelisin.

Arılar sadece bal üretmez, yediğimiz gıdaların 1/3’ü onların sayesinde sofralarımıza geliyor. Balın azalması sorunlarımızın en küçüğü. Arılar, çiçekler arasında dolaşırken onların tozlaşmasına yardım ederek bitkilerin üremesini ve çeşitliliğini sağlar. Tozlaşmanın %80’i bal arısı ve diğer yaban arıları tarafından gerçekleştirilir. Arılar, diğer böcek tülleriyle birlikte biyolojik çeşitliliğin devamını sağlamaktadır. Bir başka deyişle arıların olmadığı bir dünya düşünmek mümkün değil. Ancak dünyadaki bal arılarının sayısı, sadece son üç yılda 10 milyon kovanın yok olmasıyla hızla azalmaktadır. Bilim insanları, arı sayısının azalmasının ardındaki faktörleri tam olarak ortaya koyamasa da iklim değişikliğinin arıların yaşamını zorlaştırdığını yaptıkları çalışmalarda ortaya koyuyorlar. Nasıl mı? Birlikte inceleyelim.

Sıcaklık ve nemin artması arıların gelişimi, yer değiştirme hızı ve üreme kapasitesinin artmasına yol açar. Milyonlarca yıldır bal arısı ile bitkilerin çiçeklenme zamanı ve süresi arasında eş zamanlı bir ilişki vardır. İklim koşullarının değişmesi bu ilişkiyi bozmakta bunun sonucunda da bal arıları yetersiz beslenmeyle karşı karşıya kalmaktadır. Havaların yağışlı ya da kurak olması bitkilerin nektar ve polen verimini olumsuz etkilemekte, arılar da bu durumdan olumsuz etkilenmektedir.

Sanayi ve tarım ile ilgili faaliyetlerin sonucunda ortaya çıkan, çevreye zararlı kimyasal ve ilaçlar, sera gazlarını artırırken bal arılarını da doğrudan etkilemekte ve arıların toplu ölümlerine neden olmaktadır. Ayrıca varolan doğal dengenin bozulması, bal arısı parazitlerinin de çoğalmasına sebebiyet vererek arıların yaşamını ve kovan verimliliğini olumsuz etkilemekte böylece bal miktarının azalmasına neden olmaktadır. Yine, çiçeklenme döneminde arıların bulunduğu coğrafyadaki aşırı kuraklık, dolu veya şiddetli yağışlar, bal üretimini azaltmakta ve arıcıların ciddi maddi kayıplar yaşamasına neden olmaktadır. Örneğin ülkemizde önemli bal üretim merkezlerinden birisi olan Ardahan’ın bal veriminde 2020’de %80, 202Tde ise %100’e varan düşüşler meydana gelmiştir. Bunun yanı sıra 2Q2Tde aşırı kuraklık ve sıcaklık dolayısıyla Muğla ve ilçelerinde yaşanan orman yangınlarında 5 bin arı kovanı telef olmuştur.

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde olması, kışa hazırlık yapması gereken arıların faaliyetlerini azaltmamakta, normalin aksine kraliçe arı hâlâ yumurtlamaya ve işçi arılar da çalışmaya devam etmekte, yeni yavruların beslenmesine odaklanılmaktadır. Bu faaliyetler, arıların kışa hazırlıksız yakalanmalarına ve ölümlerine neden olmaktadır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

6-7-8. Sınıf Meb Yayınları Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Sayfa 127 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!